La 14 septembrie am putea avea peste 1.800 de cazuri noi de coronavirus pe zi, atrage atenția epidemiologul Emilian Popovici

Publicat: 15 07. 2020, 19:57
Actualizat: 06 04. 2021, 19:06
La 14 septembrie am putea avea peste 1.800 de cazuri noi de coronavirus pe zi, atrage atenția epidemiologul Emilian Popovici/ Sursă foto: Shutterstock

Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, a afirmat la Digi24, că în luna septembrie am putea avea peste 1800 de cazuri de coronavirus pe zi, dacă rata de extindere a infecțiilor din această perioadă se va menține. 

Emilian Popovici spune că nu trebuie să ne relaxăm

Doctorul Emilian Popovici spune că nu ar trebui să ne relaxăm, deoarece datele nu arată deloc bine. Acesta mai spune că există o probabilitate crescută ca proiecțiile să fie atinse.

„În niciun caz nu ar trebui să ne relaxăm, pentru că mergem către o țintă care a fost proiectată de biostatisticianul Valentin Pârvu încă de acum vreo două luni, când, a precizat acesta, la un număr bazal de reproducere de 1,1 în data de 14 august este posibil să ne confruntăm cu aproximativ 800 de infecții noi pe zi. Iată că treptat-treptat, în ultima perioadă ne-am apropiat de această predicție. Vorbim de biostatistică. Are o valoare de predictibilitate indiscutabilă. Este foarte probabil ca proiecțiile să fie atinse”, a declarat  Emilian Popovici.

Biostatisticianul Valentin Pârvu a spus că dacă rata de infecții se menține, la mijlocul lunii septembrie am putea avea peste 1880 de noi cazuri de coronavirus pe zi,  a amintit doctorul Emilian Popovici.

„Este extrem de important să conștientizăm măsurile acestea de protecție și să le luăm, pentru că altfel, acest virus nu ne va ierta”, a avertizat epidemiologul. „Este ca și când am sta cu geamurile și cu ușile deschise la casă și ne-am mira că intră hoțul în casă, că ne mai fură și ne-am mai și supăra!” , a mai afirmat epidemiologul Emilian Popovici.

Recomandările făcute de cercetătorii britanici pentru atenuarea extinderii virusului:

  • Creșterea capacității programului de testare și urmărire, pentru a face față simptomelor suprapuse de coronavirus, gripă și alte infecții de iarnă.
  • Creșterea numărului de persoane vaccinate impotriva gripei.
  • Asigurarea că spitalele și casele de îngrijire au suficient echipament personal de protecție.
  • Crearea de zone fără coronavirus în spitale și case de îngrijire, pentru a stopa infecțiile.