Lacul de acumulare din amonte de Barajul Porțile de Fier I – golit, se așteaptă o viitură pe Dunăre

Publicat: 08 04. 2013, 18:02
Actualizat: 25 06. 2013, 14:24

Lacul de acumulare din amonte de Barajul Porțile de Fier I a fost golit, în condițiile în care prognozele arată creșteri ale debitelor Dunării, fiind așteptate viituri pe fluviu, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Sistemului de Gospodărire a Apelor Române Mehedinți, Magda Dincă, din informările transmise luni de Hidroelectrica reiese că la Barajul Porțile de Fier I debitele erau de 11.750 mc/s, în timp ce la Barajul Porțile de Fier II debitele erau de 11.613 mc/s, fapt care a impus golirea lacului de acumulare din amonte de Barajul Porțile de Fier I.

„Conform Convenției încheiate între România și Republica Federală Iugoslavia în 1998, la debite mari, fluviul Dunărea funcționează la regim natural de curgere, adică lacul este golit pentru a prelua și a tranzita întreaga cantitate de apă care intră în țară”, a explicat Magda Dincă.

Șeful Biroului pentru Siguranța Navigației din cadrul Căpităniei Zonale Drobeta Turnu Severin a precizat corespondentului MEDIAFAX că debitele crescute nu au creat probleme de navigație pe fluviu, în zona de jurisdicție a Căpităniei Drobeta Turnu Severin, adăugând că în zilele următoare se așteaptă o viitură pe fluviu.

„Problemele sunt legate la ora actuală de golirea lacului de acumulare de la Porțile de Fier I, întrucât se așteaptă viitură atât de pe afluenții din Serbia, cât și din Austria și Bulgaria”, a spus Genovu.

Măsura golirii lacului de acumulare din amonte de Porțile de Fier I este luată, potrivit convenției dintre România și Serbia, pentru a se menține cota de deversare la valori normale și pentru a se evita inundațiile.

Luni, la intrarea în țară fluviul Dunărea avea un debit de 11.500 mc/s, în condițiile în care valoarea normală pentru luna aprilie este de 7.900 mc/s.

Hidrologii au emis o avertizare cod portocaliu pe Dunăre, între Porțile de Fier și Zimnicea, valabilă de sâmbătă, de la ora 6.00, iar pe brațele fluviului, în județele Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman Giurgiu, Călărași, Ialomița, Brăila, Galați, Constanța și Tulcea a fost menținut codul galben.

Codul galben este valabil de vineri, ora 15.00 și până în 12 aprilie, la ora 18.00, pe tot sectorul românesc al Dunării, în aval de SHEN Porțile de Fier (sector îndiguit aval Gruia) și pe brațele Dunării, în județele Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman Giurgiu, Călărași, Ialomița, Brăila, Galați, Constanța și Tulcea.

Hidrologii au atenționat că în perioada avertizării vor fi înregistrate creșteri de debite și niveluri, fiind posibile depășiri ale cotelor de apărare.

Daniela Rădulescu, director la Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, declara că debitul Dunării a atins joi 10.200 metri cubi pe secundă, dar că este posibil să crească, fiind de așteptat ca Dunărea să atingă la intrarea în țară un debit de 12.000 de metri cubi pe secundă. Valoarea medie multianuală a lunii aprilie este de 7.900 metri cubi pe secundă.