Laserul de la Măgurele. Începe construcția clădirilor unde se va derula proiectul

Publicat: 17 04. 2013, 18:48
Actualizat: 21 10. 2014, 20:57

Clădirile care vor adăposti cel mai mare laser  din lume, amplasat Măgurele, la 12 kilometri de București, vor fi construite de o asociație formată din trei firme: SC. Strabag SRL, ED Zublin AG și Strabag Sp.Z.o (Strabag Polonia). Termenul de finalizare este de 22 de luni din momentul încheierii contractului care are o valoare de 270.166.334 lei, fără TVA, adică 76,1 milioane de euro. Banii vor fi  alocați din bugetul proiectului  „Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics”( ELI-NP), finanțat de Uniunea Europeană.

În total, proiectul laserului va costa 356,2 milioane euro. Europenii au aprobat până acum 180 milioane de euro.

Clădirea care va adăposti laserul din România va fi una ecologică. Va fi indepedentă energetic pentru că va fi alimentată cu energie geotermală produsă de 1.000 de puțuri de apă ce vor fi montate simetric pe terenul din spatele reactorului nuclear.

În același timp, continuă angajările cercetătorilor care vor să lucreze la Măgurele. Până acum au fost angajați 8 oameni din cei 250 necesari pentru pentru proiect. Printre cei opt care au câștigat concursul până acum sunt doi ingineri bulgari de la Sofia, un român care lucra în Italia, un doctor de la Timișoara, un bulgar care lucrează în Germania.

Cu toate acestea, din lipsa unei legislații speciale pentru plata lor, cercetătorii nu pot fi plătiți cu sumele pe care le-au negociat și pentru care statul român s-a angajat în fața Uniunii Europene.

„Nu avem încă legislația prin care să putem da banii. Guvernul nu a aprobat încă ordinul prin care să-i putem plăti. Acum un inginer poate primi maximum 2.000 de lei, așa cum sunt salariile în România”, a spus Nicolae Zamfir, directorul Institutul de Național de Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN-HH ).