Laura Codruța Kovesi, despre atacul lui Traian Băsescu: „Nu am fost la Guantanamo, nu știu ce s-a întâmplat acolo, nu pot să comentez”

Publicat: 09 04. 2015, 12:41
Actualizat: 06 07. 2016, 09:10

Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a răspuns atacurilor publice din perioada recentă, inclusiv celor ale fostului președinte Traian Băsescu, legate de valul de arestări preventive și de dosare de corupție, spunând că cifrele arată că nu s-a schimbat nimic în modul de a opera al DNA și că există percepția opusă, pentru că în prim-plan sunt persoane importante, cu funcții înalte. Kovesi a explicat, într-un interviu pentru Digi24.

Nu mă interesează ce zice domnul președinte Băsescu. Legea prevede expres câte mandate poate avea un șef al DNA. Unii spun că vreau să candidez la președinție, alții că mai vreau cinci sau zece mandate. Nu mă interesează așa ceva (…) Nu am fost la Guantanamo, nu știu ce s-a întâmplat acolo, nu pot să comentez„, a spus Kovesi, întrebată despre acuzațiile recente ale lui Băsescu, care a susținut că valul de arestări preventive în dosarele DNA nu este corect și a vorbit despre „guantanamizarea României” și de faptul că șefii DNA, SRI și ÎCCJ urmăresc doar să își conserve funcțiile.

„Când infirm o anumită speculație, cel mai bun criteriu este tot cel al cifrelor. În 2013, au fost arestate preventiv 7.148 de persoane de instanțele de judecată și doar 178 au fost în dosarele DNA. Avem așadar un procent de 2,49% din totalul arestaților din România. E mult? Eu cred că nu. În 2014, este un plus de 23 de persoane arestate în dosarele DNA. Este mult? Dacă persoane cu funcții de conducere vor continua să ia mită, cu siguranță și noi vom continua să arestăm. Dacă 1.000 de persoane vor fi suspectate de astfel de fapte, 1.000 de persoane vom propune și noi la arestare„, a spus Kovesi.

„Am văzut persoane care ne atacă știind că avem anumite rigori în comunicare și avem un cod deontologic pe care trebuie să îl respectăm. Persoana știe că eu nu pot să ies să comentez pe cazuri particulare. E foarte simplu să îți iei țintă șeful DNA, SRI, ÎCCJ, pentru că ei nu pot ieși la televizor„, a mai comentat Kovesi.

Șefa DNA a explicat că mereu s-au făcut speculații despre activitatea DNA ca fiind legată de puterea politică. La începutul anului 2014, „nu exista săptămână să nu avem acțiuni cu miniștri, parlamentari sau președinți de consilii județene”, apoi s-a zis că va veni campania electorală din toamnă și nu se va mai întâmpla nimic. Însă apoi DNA a fost acuzat că face dosare penale în plină campanie electorală. Apoi s-a crezut că se termină o epocă politică și începe alta și că „s-a terminat cu lupta anticorupție”.

„Dar noi am continuat să ne facem treaba. Procurorii din DNA sunt independenți. Nu ne interesează schimbările care au loc la nivel politic și noi ne vedem de treabă în mod profesionist și independent. Nu mă interesează ce comentează politicienii, formatorii de opinie, mă interesează dacă cetățenii sunt mulțumiți de activitatea DNA. Și ultimele cercetări sociologice arată că încrederea în DNA a crescut”, a spus Kovesi.

„Măsura arestului preventiv nu este inventată în 2015. Judecătorii analizează probele, dosarul, situația particulară a fiecărui inculpat, fac o verificare completă a dosarului făcut de procuror. Este o garanție a faptului că nu se întâmplă abuzuri. Sunt situații când judecătorii nu admit arestarea preventivă. În majoritatea cazurilor noastre, ei admit arestarea, ceea ce înseamnă că dosarele sunt bine instrumentate„, a mai spus Kovesi.

Cazul Șova în Parlament. „Nu este normal ca un vot al unor politicieni să blocheze justiția”

Șefa DNA a vorbit și despre cazul Șova, când senatorii au respins avizul pentru arestarea sa preventivă.
„Ne dă de gândit, a dat de gândit și CSM-ului și altor instituții care au sesizat CCR. Este nedrept ca pe același tip de cerere un deputat să primească aviz pe o majoritate, iar în altă cameră să nu se dea aviz, deși există același tip de majoritate. Noi așteptăm să primim hotărârea redactată, așa cum cere CCR. Nu este normal ca un vot al unor politicieni să blocheze justiția sau să se substituie justiției. Nu trebuie ca votul pe o arestare preventivă să se dea în Parlament. Deciziile procurorilor sunt avizate de judecători. Un cetățean care nu e parlamentar și comite același gen de faptă este în arest, în schimb un parlamentar poate comite orice faptă de corupție, pentru că este protejat de Parlament. Este o aplicare preferențială a legii”, a spus Kovesi la Digi24.

Kovesi a dat exemplul lui Daniel Chițoiu sau Laszlo Borbely, când procurorii DNA nu au putut verifica suspiciunile de corupție, pentru că Parlamentul le-a respins avizul de urmărire penală.

DNA cere 50 de noi posturi, altfel „activitatea se va bloca”

Laura Codruța Kovesi a vorbit și despre numărul mare de dosare care există la DNA – în primele trei luni ale anului înregistrându-se 1.500 de noi dosare, cu 300 mai mult față de primele trei luni ale anului 2014. Kovesi a explicat că cei 86 de procurori anticorupție au soluționat în 2014 un număr record de dosare – 4.100. „Cu tot acest effort, la finalul anului au mai rămas în fișetele procurorilor alte 5.100 de dosare. Ca să ajungem la zi, ar însemna să nu lucrăm niciun alt dosar nou”, a spus Kovesi.

Ea a explicat că prioritate în munca DNA au dosarele în care sunt persoane aflate în stare de arest preventiv, cele în care sunt implicate persoane cu funcții importante, care comit fapte de corupție, cele cu prejudicii foarte mari sau unde există riscul să se producă astfel de prejudicii, apoi dosarele la care se apropie termenul de prescripție.

„Am făcut o propunere în februarie la Ministerul Justiției, pentru suplimentarea cu 50 de posturi de procurori. Nu presupune un efort financiar deosebit, ar fi vorba despre procurori din Ministerul Public. Încă nu am primit un răspuns la această solicitare. Dacă numărul de dosare va continua să crească, activitatea noastră se va bloca”, a spus șefa DNA.