Legea dării în plată a intrat în vigoare. Băncile care au mărit avansul la credite

Publicat: 13 05. 2016, 10:59

Darea în plată presupune că debitorul care are probleme la plata creditelor imobiliare mai mici de 250.000 de euro se poate prezenta la bancă și în schimbul cheilor imobilului își poate stinge datoria.

Concret, orice persoană care a făcut un credit ipotecar va putea să apeleze la darea în plată, însă nu și dacă are un credit obținut prin programul guvernamental Prima casă.

Dacă obligațiile din contractul de credit sunt garantate cu două sau mai multe bunuri pentru a beneficia de darea în plată, debitorul va trebui să cedeze toate bunurile ipotecate, stipulează legea inițiată de deputatul PNL Daniel Zamfir.

Persoanele fizice care vor vrea să beneficieze de darea în plată trebuie să notifice instituția de credit despre decizia de a ceda imobilul ipotecat pentru a scăpa de datorii. Pentru acest pas va fi nevoie ca debitorul să apeleze la serviciile unui executor judecătoresc, fie la cele ale unui avocat, sau un notar public.

Pe fondul pe fondul incertitudinilor legate de inițiativele legislative, cea mai reprezentativă fiind darea în plată, mai multe bănci de top – BCR, BRD, Raif­feisen, CEC Bank, Alpha Bank, Bancpost, ING- au ma­jorat deja avansul la credite ipotecare, în timp ce UniCredit va lua această decizie pe 16 mai.

Banca Transilvania urmează să majoreze la rândul său avansul la creditele ipotecare „în linie cu celelalte bănci”, în timp ce la euro deja a majorat de la 15% la 25%, au afirmat surse apropiate băncii
pentru Ziarul Financiar.

Din rândul băncilor de talie medie, Garanti Bank, Banca Românească și Intesa au majorat la rân­dul lor avansul la ipotecare.

Asociația Română a Băncilor (ARB), care concentrează întreaga piață bancară din România, nu intervine în politica comercială a băn­cilor membre ca răspuns la o întrebare a Ziarului Financiar legată de legea dării în plată și reacția imediată a băncilor de a crește avan­sul la creditele ipo­tecare.

„Orice decizie care privește acti­vitatea comer­cială a băncilor este adop­tată pe baze indivi­duale în funcție de strategia pro­priei fiecărei instituții de credit și de modificările legislative care afectează activitatea”, spune ARB.