Legea privind statutul aleșilor, modificată. În ce condiții își pierd aceștia mandatul

Publicat: 12 04. 2016, 11:47
Actualizat: 12 04. 2016, 16:40

Comisia juridică și Comisia de Administrație au votat, marți, în sedință comună, proiectul de lege privind modificarea și completarea Legii nr.393/2004 privind Statutul aleșilor locali cu 18 voturi „pentru” și 4 „împotrivă”, care modifică articolele privind cazurile în care aleșii locali își pot pierde mandatul înainte de termen.

Legislația în vigoare prevede că aleșii locali își pierd mandatul în cazul unei condamnări, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la o pedeapsa privativă de libertate, fără a face distincția între sancțiunile cu executare și cele cu suspendare.

Deputații au modificat astfel articolele 9 și articolul 15. Astfel, la articolul 15, alineatul 2, după litera e) se modifică stipulând că mandatul primarului se poate încheia înainte de termen în urma unei condamnări prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă privativă de libertate. De asemenea, la articolul 15, alineatul 2, după litera e, deputații au introdus o nouă prevedere: „prin urmare, calitatea de primar încetează, de drept, înainte de expirarea duratei normale a mandatului și în cazul condamnării prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru infracțiuni de corupție prevăzute la articolele 289-290 din Codul Penal”.

PNL a anunțat în cadrul comisiei că nu va susține proiectul de lege în forma propusă de Comisia juridică.

Deputatul Steluța Cătăniciu a comentat decizia PNL afirmând că se întreabă „de ce nu face PNL o propunere legislativă să își piardă parlamentarii mandatul în situația în care sunt condamnați chiar cu suspendare la un, la doi, la trei, cât prevede legea pentru diferite infracțiuni. De ce parlamentarii sunt mai presus decât ceilalți aleși locali?”

La rândul său, deputatul UDMR Mate Andras a susținut că „uciderea din culpă este o infracțiune săvârșită din culpă și mi se pare viața unui om mult mai importantă decât, de exemplu, săvârșirea unei infracțiuni de abuz în serviciu, săvârșită cu intenție”.

Legea a fost respinsă inițial de șeful statului, care a cerut Parlamentului reexaminarea actului normativ.

În ianuarie, președintele Klaus Iohannis a cerut Parlamentului reexaminarea Legii privind Statutul aleșilor locali, argumentând că în forma transmisă ar putea afecta lupta împotriva corupției, precum și eficiența cadrului legislativ în materie de integritate.

Iohannis preciza că circumstanțierea încetării de drept a calității de consilier local, consilier județean, primar și președinte al consiliului județean doar pentru situația în care prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă s-a dispus condamnarea la o pedeapsă privativă de libertate cu executare este de natură a afecta exercitarea funcțiilor publice respective.