LEONHARD EULER, matematicianul care a „inventat” funcția matematică, omagiat astăzi de Google printr-un Doodle. Contribuțiile lui LEONHARD EULER. VIDEO

Publicat: 15 04. 2013, 16:08
Actualizat: 30 07. 2014, 15:35

LEONHARD EULER, considerat unul dintre cei mai importanți matematicieni și fizicieni ai secolului al XVIII-lea, este omagiat de Google printr-un Doodle, la 306 ani de la nașterea sa. În Doodle-ul pentru LEONHARD EULER, literele care formează cuvântul Google sunt hașurate pe o foaie învechită de hârtie, iar de jur împrejur sunt formule matematice sau forme geometrice cu care a lucrat LEONHARD EULER.

LEONHARD EULER s-a născut pe 15 aprilie 1707, în Basel (Elveția), părinții săi fiind apropiați de Johann Bernoulli, unul dintre cei mai faimoși matematicieni ai acelei perioade. La 13 ani, LEONHARD EULER intră la Facultatea din Basel, unde studiază filosofia, iar la 19 ani LEONHARD EULER își ia doctoratul cu o teză referitoare la propagarea sunetului.

LEONHARD EULER s-a mutat în 1727 la Sankt Petersburg, unde a fost cooptat să lucreze la Academia Imperială de Științe. LEONHARD EULER a învățat rapid limba rusă, însă a fost obligat să părăsească imperiul când a venit la putere Petru al II-lea, care nu agrea oamenii de știință din alte țări.

LEONHARD EULER, ajuns la Berlin în 1741, la propunerea lui Frederic cel Mare al Prusiei, a început cea mai prolifică perioadă a vieții sale, în care a scris 380 de articole, 200 de scrisori pe teme științifice și două cărți de analiză matematică. Întors în Rusia spre finalul vieții, LEONHARD EULER orbește, dar continuă să creeze lucrări științifice de o valoare inestimabilă.

LEONHARD EULER a murit pe 18 septembrie 1783.

LEONHARD EULER a lucrat în aproape toate ramurile matematicii, printre care geometrie, trigonometrie, algebră, analiză și teoria numerelor. Acesta a introdus noțiunea de funcție matematică și a fost primul care a notat cu „f(x)” aplicarea funcției f numărului x. Tot LEONHARD EULER a introdus notațiile pentru funcțiile trigonometrice, litera e pentru baza logaritmului natural, litera grecească sigma pentru sumă și litera i pentru unitatea imaginară. De asemenea, LEONHARD EULER a popularizat folosirea literii grecești pi pentru raportul dintre circumferința unui cerc și diametrul său, chiar dacă ideea nu a fost a sa.