LIDER ISIS. SUA dublează recompensa pentru capturarea liderului ISIS la 10 milioane de dolari

Publicat: 25 06. 2020, 12:50

Statele Unite și-au dublat recompensa pentru capturarea liderului ISIS la 10 milioane de dolari.

Secretarul de stat Mike Pompeo a făcut anunțul miercuri.

SUA au oferit deja 5 milioane de dolari pentru Mohammed Al Mawla în noiembrie anul trecut, înainte de a fi identificat drept succesorul lui Abu Bakr Al Baghdadi, care a fost ucis de comandanții americani într-un raid din octombrie în Siria.

Al Mawla, este un savant în dreptul islamic

Născut în 1976, Al Mawla, este un savant în dreptul islamic care a emis edicte care să justifice persecuția poporului yazidi, campanie pe care Organizația Națiunilor Unite a decis-o ca genocid.

ISIS a ucis mii de yazizi  a răpit și a înrobit mii de femei și fete în Orientul Mijlociu.

În martie, guvernul SUA a făcut din Al Mawla un terorist special desemnat la nivel mondial.

„Rămânem dedicați înfrângerii durabile a ISIS, indiferent pe cine numesc liderul lor”, a spus Pompeo.

Al Mawla, de origine irakian-turcomană, a fost numit lider al grupării după uciderea lui Al Baghdadi în octombrie, anul trecut.
Departamentul de Stat a declarat că Al Mawla a fost „activ în organizația predecesoare a ISIS, Al Qaeda din Irak, și a crescut constant prin rândurile ISIS pentru a deveni vicepremier.”

„Al Mawla a ajutat la conducerea și la încercarea de a justifica răpirea, sacrificarea și traficul minorităților religioase Yazidi din nord-vestul Irakului și supraveghează operațiunile globale ale grupului”, a declarat departamentul.

În noiembrie trecut, SUA au oferit o sumă de 5 milioane de dolari (18,3 milioane USD) pentru captura lui Al Mawla prin programul său „recompense pentru justiție”.

Cea mai mare sumă pe care a oferit-o se ridică la 25 de milioane de dolari, ceea ce a fost de ajutor în urmărirea Al Baghdadi.

Un raport publicat săptămâna aceasta a arătat că ISIS a fost responsabil pentru aproape toate decesele provocate de atacuri teroriste în Europa anul trecut.