Liderul Consiliului Național al IMM-urilor propune un program național de reîntoarcere acasă a românilor

Publicat: 25 05. 2018, 23:52

Președintele Consiliului Național al IMM-urilor Florin Jianu a declarat vineri la Cluj-Napoca, la Forumul Național al IMM-urilor, că România înregistrează un deficit de personal pe piața forței de muncă și ar trebui să existe o preocupare pentru soarta românilor plecați în străinătate.

„Am trimis ministrului pentru IMM-uri și Guvernului un program național de reîntoacere în țară a românilor care lucrează în străinătate, implementat din fonduri europene, care trebuie pus imediat în practică. România are un deficit de personal pe piața forței de muncă, poate pierde fonduri europene și ar trebui să ne preocupe soarta românilor plecați în străinătate. Astfel, un angajat care se întoarce în țară, va primi o primă de reinstalare în valoare de 1.000 de euro, care să acopere costurile întoarcerii și mutarea familiei și acordarea unei subvenții la nivelul unui salariu mediu pe economie plătit din fonduri europene, pe o perioadă cuprinsă în 6 și 12 luni. Angajatorul este obligat să mențină locul de muncă și să plătescă angajatul la același nivel indexat cu inflația pe o perioadă similară. Programul s-ar putea ridica la 50 – 100 de milioane de euro din Fondul Social European sau din Programul Operațional Capital Uman”, a spus Jianu.

Potrivit acestuia, subvenția lunară ar fi de 3.200-3.400 de lei, considerând că ar fi salariu bun pentru cineva care se întoarce din străinătate, un avantaj fiind și faptul că angajatul este acasă și nu mai are alte costuri legate de viața din altă țară.

„Este o soluție care poate rezolva deficitul forței de muncă, cea mai ieftină resursă fiind românii care lucrează în străinătate, în construcții, comerț, servicii, nu să aducem muncitori asiatici sau din alte părți. Deficitul pe piața forței de muncă din România este estimat la un milion de locuri de muncă”, a explicat Jianu.