Liiceanu i-a trimis IPS Daniel o carte cu dedicație în care se referă la „târârea” BOR în campanie

Publicat: 14 11. 2014, 13:23

Cartea „Fie-vă milă de noi! și alte texte civile”, apărută recent la editura Humanitas, i-a fost trimisă de către Gabriel Liiceanu, joi, Patriarhului Daniel, potrivit unei informații postate pe una dintre paginile oficiale de Facebook ale editurii.

Pe această pagină de Facebook a fost postată și o imagine cu dedicația-autograf pe care Gabriel Liiceanu i-a trimis-o Patriarhului Daniel: „Preafericitului Părinte Daniel, Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, și tuturor preoților care, în aceste zile, consideră rușinoasă și nu acceptă târârea Bisericii noastre în alegerile prezidențiale”.

Cartea „Fie-vă milă de noi! și alte texte civile” cuprinde texte care au fost scrise de pe poziția unui membru al „societății civile” în perioadele în care „febra organismului social a atins în țara noastră grade paroxistice”, potrivit descrierii volumului de pe site-ul Humanitas.

„Intelectualul român trăiește nevrotic și dramatic, prins între tentația de a gesticula vehement pe scena publică și cea de a trânti, scârbit, poarta istoriei și de a se încuia în camera lui. Mereu am avut, ca români, ceva de înfruntat, de îndreptat, de luat de la capăt. Trăim, epuizant, o stare de insurecție cetățenească. Bolnava noastră Românie, cu șmecherii, lichelele sau incapabilii care au condus-o periodic, ne-a cerut, de prea multe ori, să nu uităm că suntem «cetățeni» și «români». Visez o Românie de care să nu trebuiască să-mi aduc aminte mai mult de o dată la patru ani”, spune Gabriel Liiceanu, într-o declarație postată pe același site.

Biserica Ortodoxă Română a fost criticată de mai multe ori în ultimele săptămâni că s-a implicat în campania pentru prezidențiale în sprijinul PSD, în presă fiind difuzate mai multe înregistrări în care preoții îndemnau explicit la vot în favoarea lui Victor Ponta.