Lista sancțiunilor împotriva Rusiei, anunțată de Casa Albă. Cine sunt miliardarii vizați

Publicat: 23 02. 2022, 12:53
Președintele Joe Biden / Sursa foto: Profimedia

Casa Albă a transmis lista sancțiunilor aprobate de președintele Joe Biden în urma agresiunilor făcute de Rusia împotriva Ucrainei, săptămâna aceasta. Astfel, potrivit comunicatului oficial postat pe whitehouse.gov, SUA a impus următoarele:

Blocarea totală a două mari instituții financiare ruse deținute de stat, care oferă servicii cheie esențiale pentru finanțarea Kremlinului și a armatei ruse: Vnesheconombank și Promsvyazbank și filialele acestora. În mod colectiv, aceste instituții dețin active de peste 80 de miliarde de dolari și finanțează sectorul de apărare și dezvoltarea economică a Rusiei. Aceste măsuri le vor îngheța activele în Statele Unite, le vor interzice persoanelor și întreprinderilor din SUA să facă orice tranzacție cu ei, le vor exclude din sistemul financiar global și vor bloca accesul lor la dolarul american.

Interdicții extinse privind datoria suverană care restricționează persoanele și firmele din SUA de la participarea pe piețele secundare pentru noi datorii emise de Banca Centrală a Federației Ruse, Fondul Național de Avere al Federației Ruse și Ministerul Finanțelor al Federației Ruse. Aceste interdicții vor tăia guvernul rus de o sursă cheie prin care strânge capital pentru a-și finanța prioritățile și vor crește costurile viitoare de finanțare. Aceste măsuri interzic Rusiei accesul la piețele și investitorii cheie din SUA.

Blocarea totală a cinci membri ai elitei rusești și a membrilor familiilor acestora: Aleksandr Bortnikov (și fiul său, Denis), Serghei Kiriyenko (și fiul său, Vladimir) și CEO-ul Promsvyazbank, Petr Fradkov. Acești indivizi și rudele lor beneficiază direct de legăturile pe care le au cu Kremlinul. Alte elite ruse și membrii familiei lor sunt avertizați că ar putea fi luate măsuri suplimentare împotriva lor.

Orice instituție din sectorul serviciilor financiare din economia Federației Ruse este o țintă pentru sancțiuni ulterioare. Peste 80% din tranzacțiile valutare zilnice ale Rusiei la nivel global sunt în dolari americani și aproximativ jumătate din comerțul internațional al Rusiei se desfășoară în dolari. Prin această acțiune, nicio instituție financiară rusă nu este ferită de măsurile noastre, inclusiv de cele mai mari bănci.