Lituania a început construcția unui gard de 3,6 milioane de euro la granița cu Rusia

Publicat: 05 06. 2017, 17:55

Luni au fost demarate lucrările de construcție pentru primul segment al gardului metalic de 130 de kilometri, în orașul Ramoniskiai. La ceremonie a participat ministrul lituanian de Interne, Eimutis Misiunas.

Instalarea va fi completată cu sisteme de supraveghere electronică și drone. Proiectul va costa în total aproximativ 3,6 milioane de euro și va fi finalizat până la sfârșitul acestui an.

Gardul, înalt de doi metri, va trece prin două districte lituaniene către râul Nemunas, care este o barieră naturală între țara baltică și Kaliningrad – unde se află o bază navală rusă la Marea Baltică.

NATO a decis consolidarea prezenței militare în Europa de Est, inclusiv în țările baltice. Alianța Nord-Atlantică a precizat că vrea să fie pregătită pentru înfruntarea provocărilor din partea Rusiei, iar prezența militară în Lituania are un caracter absolut defensiv.

Președintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite, a declarat că țara sa „are nevoie de toate mijloacele necesare pentru apărare și descurajare”.

FOTO: www.15min.lt