Localnicii din Novaci evacuați din cauza pericolului unei noi viituri s-au întors la casele lor

Publicat: 29 07. 2014, 21:33
Actualizat: 27 09. 2018, 22:57

Potrivit primarului localității Novaci, Dumitru Leuștean, tuturor cele aproximativ 300 de persoane care fuseseră evacuate din case, unele cu ajutorul mascaților, în condițiile în care refuzau să plece, li s-a permis să se întoarcă în locuințe, marți seară.

Primarul a precizat că nu mai există pricolul producerii unei noi viituri pe râul Gilort, deși debitul râului se menține în continuare foarte ridicat.

În zonă intervin în continuare echipaje ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Gorj pentru consolidarea unui mal de protecție pe râul Gilort, unde viitura a distrus, în cursul zilei, un dig de beton vechi de 50 de ani.

Conform primarului din Novaci, în urma viiturii nu au fost inundate locuințe, apa revărsându-se pe străzi și în unele curți.

Marți seară, în localitatea Novaci este așteptat și premierul Victor Ponta, care a fost în oraș și în cursul zilei orașul, mergînd în zona digului rupt de ape.

Râul Gilort a depășit cota de inundație și a ieșit din matcă în urma precipitațiilor abundente din ultimele trei zile, în zonă fiind instituită starea de alertă.

Hidrologii au emis o avertizare de cod roșu de inundații pe râurile Gilort, Lotru, cursul superior al Oltețului și afluentul său Cerna, din județele Gorj și Vâlcea, valabilă marți de la 14.15 până la 23.00.