LONDRA 2012 ARUNCAREA GREUTĂȚII. Detaliile din spatele unui sport cu reguli aparent simple

Publicat: 03 08. 2012, 00:35
Actualizat: 03 08. 2012, 00:35

LONDRA 2012 ARUNCAREA GREUTĂȚII, care va începe vineri alături de celelalte probe de ATLETISM de la JOCURILE OLIMPICE, a apărut în Evul Mediu, când soldații organizau competiții în care aruncau ghiulele de tun.

Primele competiții oficiale la ARUNCAREA GREUTĂȚII au fost organizate în 1866, în Scoția, iar la JOCURILE OLIMPICE ARUNCAREA GREUTĂȚII este probă oficială din 1896.

La ARUNCAREA GREUTĂȚII, atleții trebuie să arunce o bilă de metal cu un diametru de 11-13 cm și o greutate de 7,2 kilograme (4 kilograme pentru femei) din interiorul unui cerc de 2,1 m diametru.

Deși regulile generale de la ARUNCAREA GREUTĂȚII par simple, atleții trebuie să respecte o sumedenie de alte reguli pentru ca ARUNCARTEA GREUTĂȚII să fie considerată validă.

De când calcă în interiorul cercului, atleții trebuie să execute ARUNCAREA GREUTĂȚII în maximum 60 de secunde. În plus, atleții nu trebuie să poarte mănuși de protecție. Totodată, atleții nu au voie să calce pe marginea cercului și, când termină ARUNCAREA GREUTĂȚII, trebuie să iasă prin spatele cercului, nu prin fața acestuia.

O aruncare este considerată nevalidată dacă atletul nu se oprește înainte să înceapă ARUNCAREA GREUTĂȚII, dacă nu ține greutatea în poziția corectă înaintea aruncării sau dacă părăsește cercul înainte ca greutatea să atingă solul. În plus, trebuie precizat că bila de metal trebuie să aterizeze în interiorul sectorului de cerc delimitat pe gazon, care are o deschidere de 34,92 grade.

LONDRA 2012 ARUNCAREA GREUTĂȚII. Recordurile mondiale la această probă din ATLETISM stau în picioare de peste 25 de ani