Lovitură pentru pasionații de „păcănele”: Jocurile slot machine, legale doar în cazinouri și agenții ale Loteriei Române

Publicat: 10 02. 2015, 18:30

Deputatul PSD Cornel Iacoban, unul dintre inițiatorii proiectului, a spus că dependența de jocuri de noroc, de păcănele, se numește ludomanie și face „ravagii în România”, iar prin acest proiect se încearcă restrângerea „păcănelelor”, slot machine doar în spații convenționale.

„Această dependență de jocuri de noroc. Această dependență de «păcănele» se numește ludomanie în tehnica medicală și face ravagii în România, în special în zonele rurale. Sunt copii care nu au vârsta de 18 ani, care fără nicio opreliște intră și joacă, pierd bani, sunt oameni mature care intră să-și cumpere ceva sau intră într-un bar să bea o bere și acolo sunt prezente aceste slot machine, aceste «păcănele» care binențeles, la un moment dat, dau dependență”, a afirmat Iacoban.

Și deputatul PSD Cosmin Nicula a arătat că între micșorarea veniturilor bugetare ale unei țări și creșterea stării de sănătate și a stării de bine a populației, „nu merită acest preț”.

În replică, deputatul PNL Theordor Nicolescu a arătat că se încalcă libera concurență și textul este neconstituțional. „Văd că vreți să dați doar la cazinouri și la Loteria Română dreptul la slot machine. Avem un mare scandal cu concesionarea serviciilor Loteriei. Dumeavoastră vreți ca cei care au concesionat serviciile Loteriei să aibă 80% din piața de slot machine din România”, a spus Nicolescu.

Și deputatul PNL Dănuț Culețu a spus că și Internetul poate da dependență și nu se dă o lege care interzice Internetul. „Și Internetul poate să dea dependență și nu cred că cineva poate veni cu o lege în privința interzicerii Internetului. Problema este în altă parte”, a spus Culețu.

În final, Comisia juridică a avizat favorabil acest proiect, comisia de Buget fiind sesizată în fond.

Proiectul a fost respins anterior de Senat, iar Camera este for decizional.

Un grup de 100 de parlamentari a depus, anul trecut, la Parlament propunerea legislativă prin care jocurile de noroc tip slot-machine vor putea să funcționeze legal doar în cazinouri și agenții ale Loteriei Române, inițiatorii considerând că, astfel, se vor reduce cazurile de „ludomanie” și de violență domestică.

Propunerea legislativă, depusă la 31 martie, prevede că, pentru jocurile de tip slot-machine, numărul minim de mijloace de joc care pot fi exploatate de același operator economic este de 50 de aparate, în cadrul aceleiași locații sau în locații diferite. Numărul de slot-machine, pentru fiecare locație, va fi minimum 2 mijloace de joc, dar nu mai mult de 5 mijloace de joc, pentru locațiile autorizate pentru activitatea Companiei Naționale Loteria Română.

Jocurile de noroc tip slot-machine pot fi autorizate să funcționeze legal doar în cazinouri sau agenții aparținând Loteriei Române.

Interconectarea mijloacelor de tip slot-machine pentru organizatorii care dețin autorizație de exploatare a jocurilor de noroc, într-un sistem de tip jack-pot nu se poate realiza decât în cazul cazinourilor sau agenții ale Companiei Naționale Loteria Română, orice altă interconectare fiind interzisă.