LOVITURĂ. Zi de foc la CCR. Magistrații au decis că abrogarea pensiilor speciale este neconstituțională!

Publicat: 06 05. 2020, 18:54
Actualizat: 06 05. 2020, 19:31
Sursa: Mediafax Foto

Curtea Constituţională a admis sesizările ÎCCJ şi ale Avocatului Poporului asupra Legii privind abrogarea unor prevederi referitoare la pensiile de serviciu şi indemnizaţiile pentru limită de vârstă, precum şi pentru reglementarea unor măsuri în domeniul pensiilor ocupaţionale.

UPDATE

CCR a explicat într-un comunicat de presă de ce consideră neconstituțională abrogarea pensiilor speciale. Între altele, se arată: „(…) Curtea a reținut, în esență, că legea criticată are un caracter profund eterogen, vizând statute profesionale diferite, precum și funcții de demnitate publică, tratate împreună din perspectiva pretinsului deziderat de eliminare a «pensiilor speciale», fără a se respecta exigențele impuse atât din punct de vedere al formei specifice fiecărui domeniu de reglementare, cât și al fondului reglementărilor”.

Întreaga argumentație a Curții Constituționale poate fi citită aici.


Pe 30 ianuarie, ÎCCJ a decis sesizarea CCR cu privire la legea care elimină pensiile de serviciu ale magistraţilor, adoptată de Camera Deputaţilor.

„Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, în unanimitate, sesizarea Curţii Constituţionale a României pentru controlul constituţionalităţii, înainte de promulgare, a Legii privind abrogarea unor prevederi referitoare la pensiile de serviciu şi indemnizaţiile pentru limită de vârstă, precum şi pentru reglementarea unor măsuri în domeniul pensiilor ocupaţionale”, se preciza într-un comunicat al Instanţei Supreme.

Conform aceleiaşi surse, sesizarea privea actul normativ în întregime, fiind reţinute vicii de neconstituţionalitate „atât de natură extrinsecă, cât şi intrinsecă”.

Secţiile unite ale ÎCCJ au reţinut că se impune ca CCR să examineze dacă dispoziţiile actului normativ încalcă prevederile art. l, alin. 5 din Constituţie, în componenta sa referitoare la calitatea legii, în special prin faptul că procedura parlamentară s-a derulat cu încălcarea prevederilor constituţionale referitoare la ordinea sesizării Camerelor Parlamentului în ceea ce priveşte reglementarea unor aspecte ţinând de autoritatea judecătorească.

Ce reclama ÎCCJ

ÎCCJ reclama omisiunea aprobării unei modificări a Statutului deputaţilor şi senatorilor în şedinţa comună a celor două Camere, încălcarea principiului bicameralismului, caracterul „incoerent şi lipsit de previzibilitate” al procesului legislativ, caracterul „lacunar” şi vidul legislativ creat în condiţiile în care acelaşi proiect de lege face referire la reglementarea în termen de şase luni a unor scheme de pensii ocupaţionale, discrepanţa dintre intenţia legiuitorului şi realitatea reglementării, deficienţe privind activitatea de documentare şi nerespectarea jurisprudenţei Curţii Constituţionale.

Tot pe 30 ianuarie, Avocatul Poporului anunţa că a sesizat şi el o excepţie de neconstituţionalitate cu privire la legea care elimină pensiile speciale adoptată de Camera Deputaţilor.