Lucian Boia, cel mai tradus istoric român în străinătate, premiat la gala Mediafax 2013

Publicat: 20 02. 2013, 22:01
Actualizat: 25 06. 2013, 19:19
Lucian Boia, cel mai tradus istoric român în străinătate, a primit "premiul pentru exprimare liberă", miercuri seară, la Gala Mediafax 2013, care are loc la Ateneul Român din București.

Lucian Boia, cel mai tradus istoric român în străinătate, a primit „premiul pentru exprimare liberă”, miercuri seară, la Gala Mediafax 2013, care are loc la Ateneul Român din București.

Premiul pentru exprimare liberă i-a fost acordat lui Lucian Boia, pentru că acesta este cel mai tradus istoric român în străinătate în ultimele două decenii.

Jurnalista Lucia Efrim, redactor-șef adjunct al Agenției de presă MEDIAFAX, i-a înmânat premiul istoricului Lucian Boia.

Acesta a primit premiul pentru că „în 2012 nu le-a spus românilor ce voiau să audă despre ei, ci doar ceea ce a crezut și crede”. Totodată, distincția i-a fost acordată lui Lucian Boia „pentru că ne-a dat cel mai important motiv să fim mândri de slăbiciunile noastre: faptul că le putem discuta deschis”.

La primirea distincției, Lucian Boia a mulțumit, precizând: „E cu totul ceva neașteptat pentru mine. Sunt extrem de onorat, aproape nu știu ce aș putea să spun”.

Menționând că este vorba despre un premiu pentru atitudine, Lucian Boia a spus că atitudinea sa privește cărțile, pentru că el nu se află în arena publică sau în viața politică.

„Atitudinea ține de libertate, libertate pe care am căpătat-o cel puțin în principiu (…) Cred că măcar teoretic vorbind am căpătat libertate. Și problema este ca noi să știm ce să facem cu ea. Dacă vom ști, atunci vom putea să schimbăm România din temelii”, a apreciat Boia.

Agenția de presă Mediafax, cel mai mare furnizor român de informație generalistă și de business, organizează, miercuri seară, Gala Mediafax 2013, eveniment dedicat valorilor și știrilor bune, în care sunt marcate principalele evenimente și sunt premiați eroii știrilor bune ale anului trecut.