Ludovic Orban infirmă că Arafat și Vela s-au contrazis pe tema paturilor la terapie intensivă: „Avem 840 de locuri și vom aduce medici”

Publicat: 20 07. 2020, 22:16
Ludovic Orban: Când va fi necesar, vom lua decizia de a carantina orice comunitate locală / Sursă Foto: Mediafax Foto

Premierul Ludovic Orban a declarat luni seară, la un post de televiziune, că ministrul de Interne, Marcel Vela, și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, nu s-au contrazis pe tema locurilor la terapie intensivă pentru pacienții infectați  cu Covid-19.

„Nu s-au contrazis. Domnul ministru l-a chemat pe domnul secretar de stat Arafat să dea detalii despre locurile de la ATI”, a spus Orban, la Digi 24.

El a precizat că în spitalele COVID sunt 840 de locuri la terapie intensivă. Premierul a adăugat că, după adoptarea legii carantinei și izolării, care include și posibilitatea detașării medicilor, vor fi aduse mai multe cadre medicale acolo unde sunt mai mulți pacienți. Acest lucru va fi făcut fie pe bază de voluntariat, fie prin detașare, a spus Orban.

„Nu e suficient să ai paturi cu ventilatoare, cu injectomate, trebuie să ai cadrele medicale. Iar aceste locuri la ATI sunt împărțite în toată țara”, a afirmat el.

Precizările premierului vin în contextul în care, astăzi, Marcel Vela a răspuns ușor iritat la o întrebare a jurnaliștilor: „Cine-a zis că nu sunt locuri la ATI?”.

Raed Arafat, care se afla lângă el, a intervenit și a precizat: „Deci, când spunem că nu sunt locuri la ATI în București înseamnă că în spitalele COVID din București nu mai sunt locuri de ATI. Când Timișoara spune că n-are locuri la ATI, înseamnă că n-are locuri la ATI”.

Experții din sănătate avertizează: Distanțarea socială nu este eficientă în limitarea răspândirii SARS-CoV-2! Virusul poate supraviețui peste 16 ore în aer

Doi experți în boli infecțioase au făcut o actualizare virtuală despre coronavirus, pe 14 iulie, în care au detaliat eforturile de la Filiala Medicală a Universității din Texas pentru a crea terapii cu anticorpi și a realiza studii clinice în speranța creării unui vaccin și a limitării răspândirii virusului.

Aceștia și-au bazat prezentarea și pe o lucrare de specialitate publicată recent în care se preciza că distanțarea socială nu este eficientă în prevenirea răspândirii virusului deoarece SARS-CoV-2 poate supraviețui în aerosolii din aer și peste 16 ore.