Lumina Sfântă de la Ierusalim va ajunge în Bucovina cu mașini, Aeroportul Suceava nefiind funcțional

Publicat: 16 04. 2014, 15:00
Actualizat: 05 02. 2019, 06:10

Președintele Consiliului Județean (CJ) Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat, într-o conferință de presă, că, în condițiile în care aeroportul sucevean este închis ca urmare a lucrărilor de modernizare, s-a găsit modalitatea prin care Lumina Harică să fie adusă și în acest an în toate mănăstirile și bisericile din Bucovina pentru a fi oferită credincioșilor în noaptea de Înviere.

El a explicat că delegația Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților va aduce Lumina Sfântă cu avionul până la Bacău, de unde, „pe roți” cu antemergător de la Poliție, va fi transportată până la Fălticeni, unde va fi distribuită la Biserica „Sfântul Ilie” preoților din zona Gura Humorului-Câmpulung Moldovenesc-Vatra Dornei, și celor din zona Siret-Rădăuți, astfel încât aceștia să ajungă la parohiile lor până la începerea slujbei.

Ulterior, pentru bisericile și mănăstirile din zona limitrofă municipiului Suceava, Lumina Sfântă va fi distribuită de la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava.

„Mulțumesc IPS Pimen pentru deschiderea de a face acest lucru care este așteptat și de numeroșii turiști care vor petrecere sărbătorile de Paște în Bucovina”, a spus Nechifor.

La rândul său, prefectul de Suceava, Florin Sinescu, a precizat că aducerea Luminii Sfinte în Bucovina este posibilă în urma unei colaborări cu Poliția Bacău și cu prefectul acestui județ.

Prefectul a adăugat că, în condițiile în care vor fi mulți turiști în zonă, autoritățile sucevene au luat măsuri de reparare a drumurilor naționale cele mai circulate, în special spre zonele turistice, dar și a legăturilor spre mănăstiri, au fost verificați comercianții, iar în această perioadă 485 de polițiști și 129 de jandarmi vor asigura ordinea și liniștea publică, dar și siguranța circulației rutiere.

În ultimii cinci ani, Lumina Sfântă a fost adusă cu avionul de la Ierusalim pe Aeroportul Suceava, de unde era preluată de preoți și călugări din județul Suceava și județele limitrofe, dar și de reprezentanți ai Mitropoliei Cernăuților din Ucraina, fiind împărțită apoi credincioșilor la slujba de Înviere.