Macron, impresionat de Muzeul Satului: „Extraordinar! Voi reveni”

Publicat: 24 08. 2017, 21:23
Actualizat: 25 08. 2017, 08:59

This browser does not support the video element.

Emmanuel Macron și Klaus Iohannis au ajung la Muzeul Satului în jurul orei 19:00, cu o întârziere de aproximativ o oră și jumătate, vizita celor doi fiind programată inițial pentru ora 17:30. În cele 40 minunte petrecute la Muzelul Satului, cuplurile prezidențiale au vizitat Casa de la Șanț din Bistrița, unde Brigitte Macron și Carmen Iohannis au primit vase din ceramică de Horezu, Biserica de la Dragomirești, Maramureș, o casă din Teleorman și Casa de la Jurilovca, unde Emannuel Macron și Klaus Iohannis au primit opinci.

Lăutarii din Teleorman au interpretat mai multe cântece tradiționale, alături de ei fiind și ansamblu de dansatori de muzică populară. Emmanuel Macron a zăbovit la Casa de la Jurilovca unde o interpretă de muzică populară a cânt la nai melodia La vie en rose, președintele Franței întorcându-se din drum și exprimându-și aprecierea.

Președintele Franței a declarat, la final, că vizita la Muzelul Satului a fost extraordinară. „A fost foarte important pentru mine să petrec o vreme alături de domnul președinte și de soțiile, noastre în aceast loc tradițional. A fost o mare oportunitate și o mare plăcere (…) A fost extraordinar. Noi avem aceleași tradiții. Am descoperit patrimoniul cultural”, a declarat Macron la plecare.

Emanuel Macron a promis că va reveni în anul 2018, în România, pentru a planta un stejar. „În urmă cu 90 de ani, un francez a venit să planteze un stejar de 10 ani (…) I-am spus președintelui că mă voi întoarce, pentru a planta un nou stejar, anul viitor”, a declarat Macron, referindu-se la stejarul plantat de generalul Henri Berthelot, la Iași, în 1927, stejar din care premierul Tudose i-a dăruit lui Macron o crenguță, la întâlnirea pe care cei doi au avut-o joi.