MAE: Consiliul consideră că România poate îndeplini obiectivele MCV, dacă va continua progresele

Publicat: 18 03. 2014, 20:42
Actualizat: 28 07. 2014, 19:27

România a fost reprezentată la Consiliul Afaceri Generale (CAG) de secretarul de stat pentru afaceri europene, George Ciamba. Agenda discuțiilor a vizat pregătirea reuniunii Consiliului European din 20 – 21 martie, implementarea Semestrului European la nivelul UE în 2014 și Comunicarea Comisiei Europene asupra mecanismului privind statul de drept.

În contextul prezentării de către Comisia Europeană a Comunicării sale privind mecanismul UE în domeniul statului de drept, la 11 martie, George Ciamba a exprimat susținerea de principiu a României și a punctat importanța asigurării „unui cadru echitabil, nediscriminatoriu, în raport cu toate statele membre în implementarea acestui mecanism”. Totodată, Ciamba a reliefat rolul important pe care propunerile vizând protecția valorilor fundamentale și a statului de drept îl pot avea inclusiv ca instrument de contracarare a fenomenelor de intoleranță, xenofobie și extremism care se manifestă tot mai pregnant la nivelul UE.

Consiliul a adoptat, cu unanimitate, concluziile rapoartelor Comisiei Europene privind progresele înregistrate de România și Bulgaria în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), publicate la 22 ianuarie 2014.

„Consiliul salută progresele pe care le-a făcut România în multe domenii, cu accent pe consolidarea în continuare a bilanțului pozitiv al principalelor instituții judiciare și de integritate. Consiliul consideră că, în viitor, România ar putea îndeplini obiectivele mecanismului prevăzute în acest sens, dacă va continua să înregistreze progrese”, precizează Ministerul de Externe.

În pregătirea Consiliului European de primăvară din 20-21 martie, miniștrii afacerilor externe sau ai afacerilor europene din statele membre UE au avut un schimb de opinii asupra proiectului de concluzii, cu accent pe Semestrul European, competitivitatea industrială, pachetul 2030 privind energia și schimbările climatice, Uniunea Bancară și relațiile externe.