MAE va continua și în 2013 demersurile pentru aderarea la Schengen. „România va continua consultările, astfel încât aderarea să fie concretizată în 2013”

Publicat: 25 10. 2012, 12:38
Actualizat: 02 02. 2019, 08:13

MAE informează că România va continua consultările cu statele membre, cu actuala și viitoarea Președinție a UE, astfel încât aderarea la Schengen să fie concretizată în cursul anului 2013, într-o primă fază cu frontierele aeriene și maritime încă din primul trimestru al anului viitor.

Potrivit unei informări transmise joi MEDIAFAX, MAE se va consulta atât cu actuala președinție cipriotă a Consiliului UE, cât și cu președinția irlandeză care va fi în primul semestru al anului viitor.

„România va continua consultările cu toate statele membre, actuala și viitoarea Președinție a UE, astfel încât aderarea să fie concretizată în cursul anului viitor, într-o primă fază cu frontierele aeriene și maritime încă din primul trimestru al anului 2013”, se arată în precizarea MAE.

De asemenea, Ministerul român de Externe menționează că la Consiliul JAI, care se va desfășura joi și vineri la Luxemburg, unde România este reprezentată de ministrul Administrației și Internelor Mircea Dușa și șeful Departamentului Schengen din MAI Marian Tutilescu, va avea loc o informare privind aderarea la Schengen, însă nu se va lua o decizie cu privire la calendarul aderării.

„La Consiliul JAI va avea loc o prezentare a stadiului referitor la decizia privind aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen. Consilul va lua act de finalizarea implementării de către România a măsurilor acompaniatorii decise în cadrul Consiliului European din martie 2012. Printre aceste măsuri s-au numărat o serie de activități FRONTEX pe toate categoriile de frontiere, continuarea progreselor pentru realizarea Sistemului European de Supraveghere a Frontierelor, contribuții la analizele de risc ale FRONTEX și instruirea personalului de frontieră în domeniul detectării documentelor false”, se mai arată în informarea MAE.

Subiectul aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen a fost scos de pe agenda Consiliului JAI care va avea loc joi și vineri în Luxemburg, fiind amânat pentru ședința din 6-7 decembire, a declarat, pentru MEDIAFAX, un purtător de cuvânt al Președinției cipriote a Consiliului UE.

„Nu mai este pe agenda de discuții pentru mâine, însă a rămas pentru agenda reuniunii Consiliului JAI care va avea loc în 6-7 decembrie. Unele state membre au exprimat preocupare privind evoluțiile politice din România și Bulgaria, așa că am întrebat toate părțile interesate, inclusiv guvernele de la București și Sofia și am decis să amânăm discuția pentru reuniunea următoare”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Nikos Christodoulides, purtător de cuvânt al Președinției cipriote semestriale a Consiliului UE.

De asemenea, el a arătat că la reuniunea din decembrie subiectul nu va fi doar discutat, ci se va și încerca de către Președinția cipriotă obținerea unei decizii privind aderarea celor două țări la Schengen.

„Încercăm să o discutăm pentru a avea o decizie. Nu va fi doar o discuție formală”, a asigurat Christodoulides.

Pe de altă parte, potrivit unor surse oficiale consultate de MEDIAFAX, Olanda și Germania au cerut amânarea deciziei privind aderarea celor două țări la Schengen.

Examinarea cererilor de aderare ale României și Bulgariei la Spațiul Schengen a fost amânată pentru martie 2013, din cauza unei incertitudini cu privire la capacitatea autorităților acestor două țări de a își respecta obligațiile, au declarat miercuri surse diplomatice la Bruxelles, a relatat AFP.

O abordare este prevăzută pentru joi, în cursul reuniunii miniștrilor de Interne din cadrul UE la Luxembourg, dar „nu a venit timpul să se ia decizii”, a subliniat una dintre aceste surse.

Problema aderării „se va pune în martie 2013, dar acest lucru nu înseamnă că va fi luată o decizie”, a insistat unul dintre diplomații europeni citați de AFP.

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlățean, a afirmat recent că este convins că în 2013 România va adera la zona Schengen, într-o primă fază cu punctele de frontieră aeriene și maritime, iar până la sfârșitul anului viitor va exista „cu siguranță” o decizie privind și frontierele terestre.

Olanda a anunțat că va aștepta raportul MCV din decembrie al Comisiei Europene privind România pentru a reanaliza poziția sa privind aderarea la Schengen a României și Bulgariei. Potrivit unui document trimis în septembrie de Guvernul olandez Parlamentului, dezbaterile privind aderarea celor două țări la Schengen vor fi amânate pentru 2013, dat fiind că raportul MCV pentru România va fi publicat la sfârșitul acestui an.

De asemenea, mai mulți oficiali germani, printre care și ambasadorul de la București, Andreas von Mettenheim, au arătat că decizia privind aderarea României și Bulgariei la Schengen va fi luată după prezentarea de către Comisia Europeană a raportului MCV din decembrie.

Germania și Franța au prezentat la începutul acestui an un plan privind aderarea în două etape a României și Bulgariei la zona Schengen, într-o primă fază cu frontierele maritime și terestre, urmată apoi de un al doilea pas cu frontierele terestre.

Consiliul European din martie a menționat că o decizie privind aderarea la Schengen a României și Bulgariei trebuia să fie luată în septembrie în cadrul Consiliului JAI, la care participă miniștrii de Interne din țările membre UE.

Președinția cipriotă a Consiliului Uniunii Europene a anulat luna trecută reuniunea programată pentru 19-20 septembrie a Consiliului JAI din lipsă de „subiecte substanțiale”, precizând însă că aderarea României și Bulgariei la Schengen va fi pe agenda reuniunii JAI din 25-26 octombrie.