MAI avertizează Curtea Constituțională: Decizia privind cartelele prepay ne afectează negativ, infractorii străini vin în România să-și ia cartele

Publicat: 17 09. 2014, 15:10
Actualizat: 06 07. 2016, 13:27

Ministerul Afacerilor Interne, unul dintre inițiatorii modificării legii privind comunicațiile electronice, prin care utilizatorii de cartele prepay și de rețele publice de internet wi-fi erau obligați să se identifice cu datele personale, avertizează că respingerea legii de către Curtea Constituțională va afecta negativ munca operativă a anchetatorilor.

Ministerul condus de vicepremierul pentru securitate națională Gabriel Oprea susține că în activitățile MAI și în special ale Poliției Române, privind „protejarea cetățenilor, a patrimoniului privat, dar mai ales în domeniul combaterii crimei organizate, decizia de ieri a Curții Constituționale este de natură a influența în mod negativ rezultatele concrete ale muncii operative”.

Din practica judiciară a Poliției Române, a rezultat faptul că membrii grupurilor infracționale utilizează cartele prepay, pe care le schimbă la intervale scurte de timp, pentru a-și asigura o protecție suplimentară. În cazul unor grupări specializate în comiterea unor fapte de tâlhărie sau furturi din locuințe s-a constatat că membrii acestor grupări achiziționau cartele prepay înainte de comiterea fiecărei fapte, arată MAI într-un comunicat de presă.

Mai mult, susține MAI, conform datelor Poliției Române, „membrii unor grupări infracționale, specializați în comiterea unor infracțiuni grave, de crimă organizată transfrontalieră, sau chiar conexe infracțiunilor de terorism, au achiziționat în ultima perioadă un număr însemnat de cartele prepay din România, pe care să le utilizeze în pregătirea și comiterea unor infracțiuni, inclusiv pe teritoriul altor state”.

MAI arată că utlizarea cartelelor prepay în condițiile actuale a permis dezvoltarea unor metode de înșelăciune larg răspândite – metoda „Accidentul”, dar și șantaje, amenințări și alte fraude. De asemenea, obținerea datelor esențiale pentru luarea măsurilor de urgență sau descoperirea persoanelor dispărute este îngreunată.

MAI anunță că va susține elaborarea urgentă a unei alte legi care să țină cont de obiecțiile Curții Constituționale.