MAI: Declarația Vivianei Reding privind aderarea României la Schengen este „lipsită de fundament juridic”

Publicat: 02 09. 2012, 15:53
Actualizat: 15 07. 2016, 11:09

Reprezentanții Ministerului Administrației și Internelor se declară „surprinși” că vicepreședintele Comisiei Europene, comisarul pe justiției Viviane Reding, a corelat Raportul pe justiție, din cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), cu aderarea României la spațiul Schengen, între care CE a stabilit că nu există nicio legătură. MAI amintește că decizia aderării la Schengen este luată de miniștrii de interne ai statelor membre, proces în care Viviane Reding nu are niciun amestec.

Totodată, Consiliul Justiției și Afacerilor Interne (JAI) din iunie 2011 a stabilit în unanimitate că România îndeplinește condițiile de aderare la spațiul Schengen, conform acquis-ului comunitar, reamintește MAI.

Luând act de declarațiile doamnei Viviane Reding, comisarul european pentru justiție și vicepreședinte al Comisiei Europene, referitoare la aderarea României la spațiul Schengen, Ministerul Administrației și Internelor face următoarele precizări:

„Este surprinzător faptul că un oficial al Comisiei Europene face o conexiune explicită între Mecanismul de Cooperare și Verificare și procesul de aderare la Schengen, în pofida punctului de vedere susținut de Comisia Europeană și prezentat de către Serviciul Juridic al Consiliului Uniunii Europene, potrivit căruia între cele două procese nu există nicio legătură„, se arată într-un comunicat al MAI.

 

„De altfel, decizia privind aderarea unui stat la Schengen se ia în cadrul reuniunii miniștrilor de interne din Consiliul Justiție și Afaceri Interne, cu votul unanim al acestora. Având în vedere rolul Comisiei Europene de gardian al respectării și implementării nediscriminatorii a tratatelor europene, inclusiv  a acquis-ului Schengen, declarația oficialului european este cel puțin lipsită de fundament juridic”, mai arată reprezentanții MAI.

Următoarea reuniune a Consiliului JAI va avea loc pe 19 septembrie, la Nicosia, în Cipru, unde miniștrii de interne ai statelor membre se vor reuni într-o întâlnire informală. Atunci se va ști clar dacă punctul de vedere oficial cu privire la aderarea României la Schengen s-a schimbat sau nu.