Mai multe ONG-uri i-au pregătit DEMISIA lui Victor Ponta și îi cer Avocatului Poporului să conteste cele 26 de ordonanțe „ascunse într-una singură”

Publicat: 17 03. 2015, 14:41
Actualizat: 06 07. 2016, 18:16

This browser does not support the video element.

Deși aparent este doar a doua ordonanță de urgență din 2015, OUG 2/2015 cuprinde în realitate 26 de ordonanțe de urgență și a fost publicată direct în Monitorul oficial vineri, 13 martie, fără a fi prezentată în prealabil pe site-ul Executivului, în dezbatere publică, precizează cji.ro.

ONG-urile semnatare consideră că Guvernul încearcă să mascheze astfel abundența de ordonanțe de urgență, cu care s-a remarcat și în trecut și pentru care a fost criticat de societatea civilă și Comisia Europeană.

Aceasta este a șasea sesizare de acest fel înaintată spre Avocatul Poporului. Începând din aprilie 2014, APADOR-CH a sesizat de cinci ori instituția AVP, cu privire la excesul de ordonanțe de urgență emise de Guvern. Potrivit unui studiu realizat de APADOR-CH, în ultimii zece ani, țara noastră s-a aflat într-o situație excepțională la fiecare trei zile, din cauza numărului mare de ordonanțe de urgență emise între 2004 și 2014. Guvernele care s-au succedat în acest interval au emis 1.548 de ordonanțe de urgență, în medie 145 pe an.

Avocatul Poporului a fost sesizat în calitatea sa de „apărător al drepturilor și libertăților cetățenilor în raporturile acestora cu autoritățile publice”. Semnatarii sesizării sunt APADOR-CH, Fundația pentru o societate deschisă, Asociația Funky Citizens, Fundația Median Research Centre, Asociația Miliția spirituală, ActiveWatch, Asociatia Nationala a Birourilor de Consiliere pentru Cetateni (ANBCC), Asociația MetruCub – resurse pentru cultură, Centrul de Resurse Juridice CRJ, Grupul pentru Democratie Participativa Plenum, Centrul pentru Jurnalism Independent CJI și Inițiativa Kosson.