Mai multe regiuni din Italia ar putea fi afectate de fragmente ale rachetei chinezești. Pentagonul ar fi putut distruge racheta

Publicat: 08 05. 2021, 23:04
Actualizat: 10 05. 2021, 21:39
Părți ale rachetei chinezești ar putea lovi Italia / Sursă FOTO: Profimedia Images
O parte a rachetei Long March-5B, care a transportat pe orbită modulul primei stații spațiale chinezești, a scăpat de sub control și va intra necontrolat în atmosfera Pământului. Potrivit presei din Italia, zece regiuni ale țării peninsulare ar urma să fie afectate.
Fragmentele căzute din racheta spațială fabricată de China, Long March-5B, ar putea afecta zece regiuni italiene, a confirmat Protecția Civilă.

Regiunile vizate sunt: Umbria, Lazio, Abruzzo, Molise, Campania, Basilicata, Puglia, Calabria, Sicilia și Sardinia.

Părțile rachetei vor lovi Pământul pe data de 9 mai, ora exactă neputând fi calculată, exitând o marjă de eroare de 6 ore. Recomandarea experților este ca italienii să rămână în case.

Potrivit Protecției Civile, previziunile vor fi supuse unor actualizări continue, deoarece acestea sunt legate de comportamentul rachetei în sine și de efectele pe care densitatea atmosferică le dă obiectelor în cădere, precum și celor legate de activitatea solară.

„Pe baza informațiilor puse la dispoziție în prezent de comunitatea științifică, avem posibilitatea să vă oferim informații utile, astfel încât să adoptați în mod responsabil un comportament de autoprotecție. Este puțin probabil ca fragmentele să provoace prăbușirea clădirilor, care, prin urmare, trebuie considerate mai sigure decât locurile deschise”, a transmis Protecția Civilă, potrivit site-ului tgcom24.mediaset.it.

Pentagonul ar fi putut distruge racheta

Deși ar fi putut distruge racheta, Pentagonul spune că nu are în plan să intervină în acest fel, explicând că aceasta ar putea să se dezintegreze total la intrarea în atmosferă.

„Potrivit ultimelor estimări pe care le-am văzut, căderea este prevăzută pentru 8 sau 9 mai. În acest moment, nu avem planuri să distrugem racheta. Sperăm că va cădea undeva unde nu va face rău nimănui, în ocean” a afirmat ministrul Apărării SUA într-o conferinţă de presă, potrivit BBC.

Acest incident nu este o premieră pentru China. În aprilie 2018, acum 3 ani, un laborator spaţial Tiangong-1 s-a dezintegrat la reintrarea în atmosfera Terrei, la doi ani după ce a încetat să funcţioneze. Oficialii chinezi au negat că laboratorul ar fi scăpat de sub control.

China este acuzată de neglijență

Cercetătorii se tem că unele bucăți riscă să cadă și în regiuni locuite, chiar dacă mare parte din corpul rachetei se va dezintegra la intrarea în atmosferă.

„Ultima dată când China a lansat o rachetă de acest tip, mari părți de metal au zburat prin atmosferă și au cauzat daune mai multor clădiri din Coasta de Fildeș”, a spus Jonathan McDowell, astrofizician la Universitatea Harvard.

Din 1990 nimic peste 10 tone nu a fost lăsat deliberat pe orbită pentru a intra în atmosferă necontrolat. Se preconizează că această componentă a rachetei ar avea aproximativ 21 de tone.

„O mare neglijență din partea Chinei. Obiectele mai mari de zece tone nu le lăsăm să cadă din cer necontrolat în mod deliberat”, a mai declarat McDowell.