Mai mulți deputați PSD și Pro România au depus un proiect pentru abrogarea taxei de 2% din energie

Publicat: 18 11. 2019, 14:00

Astfel, sunt abrogate următoarele alineate ale articolului 2 din Ordonanța de urgență a Guvernului numărul 33/2007 privind funcționarea și organizarea Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE):

„Nivelul tarifelor și contribuțiilor se stabilește anual prin ordin al președintelui ANRE, cu excepția contribuției anuale percepute de la titularii de licențe în domeniul energiei electrice și al gazelor naturale, și se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Contribuția anuală percepută de la titularii de licențe în domeniul energiei electrice și al gazelor naturale este egală cu 2% din cifra de afaceri anuală realizată de aceștia din activitățile ce fac obiectul licențelor acordate de ANRE. Cifra de afaceri ce se constituie ca bază de calcul pentru perceperea contribuției anuale este definită și calculată conform reglementărilor ANRE aprobate prin ordin al președintelui ANRE cu avizul Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză.

Prin derogare, contribuția anuală percepută de la titularii licențelor de exploatare comercială a capacităților de producere a energiei electrice pe bază de cărbune, precum și a celor de producere a energiei electrice și termice în cogenerare, se stabilește anual prin ordinul președintelui ANRE”.

În textul legii este introdusă prevederea legislativă în forma anterioară modificării: „Începând cu data de 1 ianuarie 2020, nivelul tarifelor și contribuțuiilor se stabilește anual prin ordin al președintelui ANRE și se publică în Monitorul Oficial al României, partea I”.

Majorarea taxei pe cifra de afaceri a companiilor din domeniile energiei și gazelor naturale la 2% a fost introdusă prin OUG 114/2018.

Inițiatorii proiectului arată în expunerea de motive că această prevedere a determinat „într-un termen foarte scurt” majorarea contribuției operatorilor licențiați de ANRE de la 0,1% la 2%.

„Deși ANRE a ținut cont la stabilirea cifrei de afaceri anuale ale operatorilor de principiul eliminării dublei taxări, evitând astfel o taxare exagerată, contribuția a fost inclusă în prețurile și tarifele recunoscute operatorilor din sectorul energiei electrice și al gazelor naturale reflectându-se în prețurile plătite de către clienții finali”, mai arată deputații.

De asemenea, „Comisia Europeană a atras atenția că aceste prevederi încalcă în mod grav obligațiile impuse prin Pachetul 3 Energie și a solicitat abrogarea urgentă a acestora”, conform expunerii de motive a proiectului de lege.

Propunerea legislativă urmărește revenirea la prevederile anterioare modificărilor introduse prin OUG 114/2018 și OUG 19/2019.

Proiectul de lege a fost depus la Camera Deputaților, prim for sesizat, decizional fiind Senatul.