Majorarea salariilor demnitarilor, RESPINSĂ de senatori

Publicat: 18 11. 2015, 17:19
Actualizat: 12 10. 2016, 11:30

Senatorii au votat miercuri împotriva ordonanței prvind majorarea indemnizațiile demnitarilor, iar,dacă decizia va rămâne aceeași și la Camera Deputaților, acestea vor reveni la valoarea dinaintea creșterii aprobate de Guvern cu 1 august.

Astfel, demnitarii ar putea pierde aproape jumătate din salariul pe care îl primesc în prezent în fiecare lună pentru activitățile prestate în instituțiile publice.

Președintele României, premierul, șeful Senatului și liderul Camerei Deputaților încasează acum o indemnizație brută de 21,540 de lei, echivalentul a 15.108 lei net. Dacă votul deputaților în privința Ordonanței va fi și el negativ, aceștia vor reveni la suma de 8,666 lei (pentru șeful statului) și, respectiv 7,997 lei pentru președinții celor două camere ale Parlamentului.

Vicepreședinții, secretarii și chestorii Senatului și Camerei Deputaților, miniștrii, consilierii prezidențiali, secretarul general al Guvernului, șeful Cancelariei premierului, președintele Consiliului Legislativ, președintele Curții de Conturi, Avocatul Poporului și șefii serviciilor de informații (SIE, SRI, STS și SPP) primesc acum o indemnizație brută de 19,055 de lei, adică aproximativ 13,339 lei „în mână„, urmând ca, în cazul unui vot negativ la Camera Deputaților, aceștia să revină la salariul de circa 6-7.,000 de lei lunar.

Gabriel Oprea a fost cel care a promovat în luna iulie majorarea salariilor, din poziția de premier interimar pe care o ocupa la acea dată, ținându-i locul lui Victor Ponta care se afla în Turcia pentru o operație la picior. Senatul este prima cameră sesizată, dar forul decizional este reprezentat de Camera Deputaților.