Mâna GREBLĂ se făcu? Pe cine trage după el judecătorul CCR, adus azi cu mandat la DNA

Publicat: 22 01. 2015, 17:23
Actualizat: 23 01. 2015, 18:11

UPDATE: Deputații Lucian Șova și Iulian Iancu sunt și ei urmăriți penal de către DNA în dosarul lui Greblă

Judecătorul Curții Constituționale Toni Greblă a fost adus de anchetatori, joi, cu mandat, la Direcția Națională Anticorupție, fiind suspectat de trafic de influență.

Toni Greblă a ajuns la sediul Direcției Naționale Anticorupție în jurul orei 09.00, fiind însoțit de anchetatori.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că a fost pus în aplicare un mandat de aducere emis de procurori pe numele judecătorului constituțional, într-un dosar în care este suspectat de trafic de influență.

Întrebat, la intrarea în sediul DNA, dacă ar fi primit bani de la vreo persoană pentru a lua la Curtea Constituțională o decizie în favoarea acesteia, Toni Greblă a răspuns: „Exclus așa ceva”.

Toni Greblă este judecător la Curtea Constituțională din decembrie 2013, din partea Senatului, el înlocuind-o atunci pe judecătoarea Iulia Motoc, aleasă magistrat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. După ce a fost numit judecător, Toni Greblă a demisionat din calitatea de senator PSD, deținută din 2008.

Greblă acuzat că a luat mită materiale de propagandă electorală

Surse judiciare au explicat că judecătorul CCR este acuzat că ar fi luat mită materiale electorale în 2012, rochii pe care le-a făcut cadou soției dar și peste 56000 euro reprezentând utilizarea, service-ul și asigurarea unui BMW seria 5.

Surse judiciare au transmis că în perioada 2010 – 2015, folosința gratuită, service-ul și asigurarea pentru autoturismul marca BMW Serie 5(înmatriculat succesiv pe S.C. HERMES COMIMPEX S.R.L., S.C. AGENA SYSTEMS S.R.L., S.C. ELECTRIC SERVICE ORIENT S.R.L. și S.C. ELECTRO CONSTRUCT SYSTEM S.R.L. – firme controlate de BÎRCINĂ ION), în echivalent de 56.070 euro; în perioada 2010 – 2015, folosința gratuită a postului telefonic  înregistrat pe S.C. POWER PLUS S.R.L.; în 02.11.2011, suma de 1.200 lei (echivalentul a două rochii de damă, cadou pentru soția sa); în octombrie 2012, materiale electorale pentru campania electorală privind alegerile parlamentare: șase capsatoare, 150.000 de capse, 2/3 km de cordelină de 6 și alte materiale, toate pentru lipirea a 20.000 de afișe și alte materiale electorale.

În schimbul banilor Greblă i-a promis omului de afaceri Bîrcină Ion că va interveni pe lângă diferinți funcționar astfe ca firmele sale să fie avantajate în relația cu statul român. 

Judecătorul CCR mai este acuzat și că ar administra în fapt o fermă dar pentru care nu a menționat nici un venit în declarația de avere. Surse judiciare susțin că acestă situație contravine legislației. „Din înscrisurile de la dosar rezultă că ferma agricolă din com. Telești, satul Șomănești, se află pe un teren al căror acte de proprietate (titlul de proprietate 101601/10.11.1992, Hotărârea nr.161/14.09.1992) pe numele- soacra lui TONI GREBLĂ – au fost semnate de către TONI GREBLĂ, în calitate de prefect al jud. Gorj la acea dată și respectiv de președinte al Comisiei județene pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor”, au mai explicat sursele judiciare menționate

Potrivit procurorilor DAN Toni Greblă ar fi fost implicat într-o mică rețea de exporturi ilegale de produse în Federația Rusă. Procurorii au reținut în cazul său următoarele:

„În fapt, începând cu luna august 2014, judecătorul GREBLĂ TONI a întreprins demersuri pentru intermedierea unei legături comerciale de export între omul de afaceri BÎRCINĂ ION  CONSTANTIN BARTOLOMEU SĂVOIU, cunoscut ca „Generalul”  au inițiat raporturi comerciale (export produse agro-alimentare) și demersuri în vederea achiziționării de produse de la diverse societăți comerciale specializate în prelucrarea și conservarea cărnii (abatoare), în vederea comercializării acestora în spațiul ex-sovietic, cereale, materiale de construcții și/sau produse de minerit în Federația Rusă și Republica Moldova.

De asemenea în august 2014, judecătorul GREBLĂ TONI a întreprins demersuri pentru intermedierea unei legături comerciale de export pentru omul de afaceri BÎRCINĂ ION, respectiv export produse agro-alimentare  cu eludarea normelor vamale, mai exact prin  folosirea  la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate, prev. de art.273 din Legea nr.86/2006 – Codul Vamal.

ION BÎRCINĂ sprijinit de Greblă a întreprins demersuri în vederea achiziționării de produse de la diverse societăți comerciale specializate în prelucrarea și conservarea cărnii (abatoare), în vederea comercializării la export, rezultă deci și efectuare de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția în scopul obținerii pentru sine și pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, prev. de art.12 lit.a din Legea nr.78/2000 modificată”, susțin procurorii DNA