„Marele Plan Ceaușescu pentru Grecia”: planul de austeritate impus elenilor, comparat cu planul lui Ceaușescu din anii ’80

Publicat: 03 08. 2015, 21:22

This browser does not support the video element.

Zoltan Pogatsa, un expert în criza elenă, a rezumat măsurile de austeritate impuse guvernului de la Atena de recentul acord sub titlul ”Marele Plan Ceaușescu pentru Grecia”. Într-o analiză realizată pentru SigmaLive, site-ul celei mai importante televiziuni din Cipru, economistul explică ce consecințe negative riscă să aibă planul Eurogrupului și compară situația țării cu cea a României în ultimul deceniu înainte de Revoluție, când regimul Ceaușescu a prioritizat plata datoriei externe.
 
”În anii ’80, dictatorul comunist din România a încercat să plătească datoriile externe ale țării sale, secătuind resursele acesteia. Toată lumea știe că rezultatul a fost colapsul economic. Ceva similar are loc în Grecia. Anii de austeritate impusă Greciei începând din 2010 sunt cel mai bun exemplu de politică vizibil eșuată”, a explicat Pogatsa, citat de stirileprotv.ro.
 
”Dimensiunile dezastrului sunt binecunoscute: un colaps al economiei de 25%, o creștere a datoriei de la un nivel dificil de controlat (110% din PIB) la unul necontrolabil (180%), șomaj masiv și sărăcie”, a explicat Pogatsa. În opinia sa, Eurogrupul le oferă grecilor mai multă austeritate, un ”nou Plan Ceaușescu”, care nu constă de fapt în reforme, ci în ”tăierea investițiilor publice, care sunt vitale pentru ca economia să producă valoare și pe viitor”. ”Acest plan duce filosofia lui Ceaușescu la un nou nivel, introducând austeritatea robotizată. Dacă ținta de deficit nu este atinsă, se reduc automat cheltuielile, fără discuții, fără negocieri. Iar ținta de deficit cu siguranță nu va fi atinsă, deoarece chiar și guvernul a recunoscut că acest plan va duce la recesiune”, a explicat economistul maghiar.
 
Pogatsa susține că toate creșterile de taxe impuse de partenerii internaționali ai Greciei vor reduce competitivitatea țării, că tăierile de pensii și ajutoare sociale vor scădea cererea pe piață internă, iar privatizările din pachetul de austeritate vor fi ineficiente sau vor ajuta doar băncile. ”În același timp, Grecia va fi împovărată cu încă un împrumut enorm de care nu are nevoie, iar datoria țării va trece de 200% din PIB, în baza unui program care duce la recesiune, nu e sustenabil și în care nimeni nu crede, de la guvernul grec, trecând prin FMI și până la Wolfgang Schauble”, a conchis maghiarul.
 
Zoltan Pogatsa, născut în 1974 în Ungaria, este un cunoscut profesor de economie și editorialist, cercetător la Academia maghiară de științe. A studiat în Ungaria și Marea Britanie iar în 2012- 2013 a primit o bursă de cercetare de la guvernul de la Atena, în urmă căreia a publicat cartea „Economia politică a crizei din Grecia”.