MARIOARA MURĂRESCU A MURIT. Gheorghe Zamfir: Regret foarte mult că MARIOARA MURĂRESCU a trecut la cele veșnice

Publicat: 31 01. 2014, 12:34

Naistul Gheorghe Zamfir a declarat pentru MEDIAFAX că regretă foarte mult că MARIOARA MURĂRESCU a trecut la cele veșnice, precizând că aceasta avea puterea și capacitatea să mai facă lucruri multe pentru folclorul românesc.

„Regret foarte mult că a trecut la cele veșnice. Avea puterea și capacitatea să facă lucruri multe pentru folclorul românesc. Îmi pare foarte rău, am apreciat mult ce a făcut ea”, a spus Gheorghe Zamfir.

Realizatoarea de televiziune MARIOARA MURĂRESCU a încetat din viață în noaptea de joi spre vineri, la vârsta de 66 de ani, potrivit postului de televiziune public.

Potrivit unor surse apropiate familiei, MARIOARA MURĂRESCU a murit la Spitalul Sfântul Pantelimon din București.

Realizatoarea de televiziune era bolnavă de foarte multă vreme. Anul trecut, în vară, MARIOARA MURĂRESCU a fost supusă unei intervenții de îndepărtare a unei tumori la coloana vertebrală. Totodată, ea a fost bolnavă de cancer mamar.

MARIOARA MURĂRESCU a fost o ambasadoare a folclorului românesc, despre care obișnuia să spună că este „ceva viu, care ne reprezintă, și prin care putem să cunoaștem neamul acesta”.

Născută pe 1 octombrie 1947, la Câmpulung Muscel, MARIOARA MURĂRESCU a devenit celebră ca realizatoare și prezentatoare a emisiunii de televiziune „Tezaur folcloric”, difuzată pe TVR.

Potrivit site-ului televiziunii publice, MARIOARA MURĂRESCU a absolvit Conservatorul de Muzică „Ciprian Porumbescu” din București în 1972. În 1971 și-a început cariera la Radioul public, iar în 1977 s-a angajat la TVR ca realizator de emisiuni folclorice.

Prima încercare de realizare a celebrei emisiuni „Tezaur Folcloric” a avut loc în 1978, dar abia în 1982 a primit un spațiu fix în grila de programe a televiziunii.

De-a lungul carierei sale a organizat numeroase festivaluri de folclor, concerte de colinde, emisiuni duplex cu Televiziunea Moldova, la București și Chișinău.

De asemenea, a realizat primul disc de aur „Tezaur folcloric” (1992), prima casetă video „Tezaur folcloric” (2000), lucrarea „Cu ochii lumii” (cuprinzând diverse opinii despre emisiunea „Tezaur folcloric”).

A primit, printre altele, premiul pentru cercetare, pentru lucrarea „Cântecul propriu-zis din Muscel” (1971), Prix folclorique (1977), Premiul criticii muzicale „Mihail Jora” (1993), Premiul Ethnos (1995), Premiul „Dragoș Vrânceanu” (1996), Premiul de excelență acordat de Fundația Ethnos – 1998.

În aprilie 2009, MARIOARA MURĂRESCU  a fost decorată cu Ordinul „Steaua României” în grad de Cavaler.

Anul trecut, la Salonul de carte Bookfest, a fost lansată, la editura Litera, colecția „Mari interpreți de folclor”, volumul I – „Maria Lătărețu”, de MARIOARA MURĂRESCU.