Marius Iacob și un șef de serviciu DNA, acuzați de abateri în legătură cu procesul Iorga-DNA

Publicat: 04 05. 2018, 14:38
Actualizat: 05 06. 2018, 17:40

„Inspecția Judiciară a exercitat acțiunea disciplinară față de domnul Marius Constantin Iacob, procuror șef adjunct al Direcției Naționale Anticorupție („DNA”), pentru nerespectarea dispozițiilor procurorului ierarhic superior, date în scris și în conformitate cu legea, precum și pentru nerespectarea în mod nejustificat a dispozițiilor ori deciziilor cu caracter administrativ, dispuse în conformitate cu legea de conducătorul parchetului ori a altor obligații cu caracter administrativ, prevăzute de lege sau regulamente, abateri disciplinare prevăzute de art. 99 lit. g) și m) din Legea nr. 303/2004″, transmite Inspecția Judiciară.

De asemenea, inspectorii au exercitat acțiunea disciplinară față de Carmen Simona Ricu, procuror șef serviciu la DNA, „pentru încălcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilități și interdicții privind judecătorii și procurorii, nerespectarea dispozițiilor procurorului ierarhic superior, date în scris și în conformitate cu legea, precum și pentru nerespectarea în mod nejustificat a dispozițiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse în conformitate cu legea de conducătorul parchetului ori a altor obligații cu caracter administrativ prevăzute de lege sau regulamente, abateri disciplinare prevăzute de art. 99 lit. b), g) și m) din Legea nr. 303/2004”, precizează IJ.

Inspectorii spun că magistratul a încălcat mai multe prevederi, printre care și regulamentul de ordine interioară a DNA „prin aceea că, urmare adresei nr. 2001/C/2017 din 16 august 2018, emisă de domnul Marius Constantin Iacob – procuror șef adjunct al DNA, a participat, cu încălcarea regimului incompatibilităților și interdicțiilor funcției de magistrat, în cauza civilă având ca obiect suspendarea executării Ordinului nr. 301/2017 în calitate de reprezentant al unei persoane fizice, susținând că a fost mandatată, printr-un înscris sub semnătură privată, de pârâta – procuror șef al DNA”.

Acțiunea disciplinară a fost înaintată Secției pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii care va decide cu privire la răspunderea procurorilor în cauză.