Mark Gitenstein: Ambasadorul SUA în România va fi un diplomat de carieră; greu de spus cât va dura procesul

Publicat: 14 12. 2014, 22:14

„Sunt foarte descurajat de faptul că numirea unui nou ambasador durează atât de mult. România merită un nou ambasador cât de curând posibil”, a declarat pentru MEDIAFAX Mark Gitenstein, fostul ambasador al SUA la București.

Gitenstein a precizat că în cei doi ani de când și-a încheiat mandatul în România a făcut presiuni pe lângă Administrația Obama pentru ca aceasta să acționeze în vederea unei nominalizări.

„Am vorbit cu oficialii implicați în procesul de selecție și știu că se fac progrese pentru a propune pe cineva. Cred că această întârziere este provocată în special de presiunile cauzate de alte activități de aici, de la Washington, și nimic mai mult”, a afirmat Mark Gitenstein.

„Odată ce Administrația va face o nominalizare, SUA vor trimite acest nume președintelui român pentru agrement. Dacă președintele își dă agrementul, Administrația americană va propune numele pentru confirmare Senatului SUA, un proces care va dura câteva luni. E greu de spus cât de mult va dura”, a spus Gitenstein.

Fostul ambasador susține că succesorul său va fi un diplomat de carieră.

„Din ce știu, cel nominalizat va fi un diplomat de carieră, ceea ce am și recomandat. Acest lucru ar trebui să faciliteze obținerea confirmării din partea Senatului”, a precizat el.

Mark Gitenstein și-a încheiat mandatul de ambasador la București pe 14 decembrie 2012.

În cadrul unei întrevederi cu însărcinatul cu afaceri al SUA Dean Thompson, pe 26 noiembrie, ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a reiterat necesitatea înregistrării de progrese în ceea ce privește numirea unui nou ambasador american la București.

Administrația americană are în atenție necesitatea desemnării unui ambasador al SUA la București, l-a asigurat secretarul de stat, John Kerry, pe fostul ministru de Externe, Titus Corlățean, într-o discuție care a avut loc, pe 29 aprilie, la Washington, potrivit unui comunicat MAE.

Discuția a avut loc în marja conferinței „Toward a Europe whole and free”, organizată de Consiliul Atlantic al SUA.

Senatorul Mircea Geoană a declarat, pe 22 aprilie, că președintele SUA, Barack Obama, a desemnat trei candidați pentru postul de ambasador la București, însă doi dintre aceștia au renunțat la nominalizare întrucât au constatat un blocaj între republicani și democrați în privința audierilor.

Geoană a fost întrebat, într-o emisiune la Realitatea Tv, care este situația ambasadorului SUA la București, care nu a mai fost propus de oficialitățile americane. „La americani e o problemă mai de fond, în clipa de față sunt peste 35 de state la nivel mondial care nu au ambasadori, dintr-un simplu motiv, că au un sistem atât de complicat între administrația de o culoare politică și Congresul de altă culoare politică, Senatul, unde și republicanii sunt foarte influenți, încât se blochează reciproc. Au fost până acum cred că trei nume, aprobate de președintele Obama, trei nume succesive să vină ambasador în România: o doamnă care văzând cât de mult durează programarea de audiere la Senat, că fără audiere la Senatul american nu poți să te duci, încât femeia a renunțat. Era o doamnă care avea o poziție economică, financiară, foarte bună. A mai fost după aia cineva pe țeavă și acea persoană nu a putut să aștepte atât de mult. Și se află în acest moment, din câte știu eu, într-o formă avansată de găsire a unei persoane, dar nu este un gest de lipsă de respect față de România, este un sistem dezarticulat la americani, care sper să și-l rezolve, pentru că poți să stai cu aproape un sfert din țările lumii fără ambasadori”, a afirmat Mircea Geoană.