Măștile N95 sunt cele mai eficiente împotriva COVID-19, dezvăluie o echipă de oameni de știință din India

Publicat: 26 08. 2020, 12:32
Actualizat: 06 04. 2021, 14:44

Măștile N95 pot fi cele mai eficiente pentru a reduce răspândirea noului coronavirus, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Indian Space Research Organization (ISRO)

Cercetătorii au remarcat că transmisia aeriană prin picături respiratorii aerosoli produse în timpul tusei și strănutului este modul dominant de răspândire pentru bolile infecțioase, cum ar fi COVID-19.

Distanța adecvată este ceva care nu trebuie ignorat, potrivit TimesofIndia.

Măștile N95, cele mai eficiente împotriva coronavirusului

Măștile N95 sunt cele mai eficiente împotriva coronavirusului, un grup de cercetători care include un reprezentant al organizației indiene de cercetare spațială (ISRO). Cu toate acestea, oamenii de știință au subliniat că practicarea purtării măștilor și respectarea normelor de distanțare socială trebuie să continue, conform unui raport PTI. La începutul lunii iulie, guvernul central a avertizat împotriva utilizării măștilor N-95 cu respiratoare cu supape.

Covid-19 se transmite prin tuse sau strănut

Cercetătorii au remarcat că transmisia aeriană prin picături respiratorii de aerosoli produse în timpul tusei și strănutului este modul dominant de răspândire a Coronavirusului. Cercetătorii au descoperit că măștile N95 sunt cele mai eficiente la reducerea răspândirii orizontale a tusei. Studiul a fost publicat în revista Physics of Fluids, relatează raportul PTI.

Măștile N95 au redus viteza picăturilor respiratorii de aerosoli produse în timpul tusei

Măștile N95 au redus viteza picăturilor respiratorii de aerosoli produse în timpul tusei cu până la un factor de 10 și și-au limitat răspândirea la 0,1 și 0,25 metri. O tuse, în schimb, poate călători până la trei metri. Cercetătorii au spus că o mască sanitară de unică folosință reduce foarte mult această distanță la 0,5 și 1,5 metri.

Guvernul central a declarat, în iulie, că măștile N-95 cu respiratori cu supape nu împiedică răspândirea virusului și sunt „dăunătoare” măsurilor adoptate pentru retenția sa. Directorul general al serviciilor de sănătate (DGHS) din Ministerul Sănătății a afirmat că s-a observat că există „utilizarea necorespunzătoare” a măștilor N-95, în special cei cu respiratori cu supapă, de către altul public decât personalul sanitar desemnat.