Meciul din Justiție, în prelungiri. Toader îi răspunde lui Lazăr: „Procurorii nu fac legi”. Replica procurorului general. UPDATE

Publicat: 30 08. 2017, 11:42

Întrebat despre criticile aduse de procurorul general al României în legătură cu modificarea legilor justiției, Tudorel Toader a răspuns: „În România, libertatea de exprimare e o valoare fundamentală. Știți sitagma potrivit căreia unii spun ce știu, alții știu ce spun. Trimit proiectul de lege la CSM, aștept să vină înapoi, îl trimit la Guvern și de acolo începe procedura decizională”.

„În procedura de adoptare a unei legi, fiecare are rolul lui constituțional. Ministerul inițiază proiectul de lege cu dezbateri, consultări, Guvernul îl aprobă sau nu cu modificări, după care, dacă trece în Guvern, se duce în Parlament, potrivit procedurii de legiferare. (..) Fiecare participant la elaborarea unei legi trebuie să își respecte limitele de competență constituțională. Procurorii nu fac legi. Nu am știut că avem un Parlament tricameral, un Parlament cu Senat, Camera Deputaților și procurori care să voteze legi. Procurorii interpretează și aplică legea, opera legiuitorului, CSM fiind cel care avizează”, a mai declarat Tudorel Toader.

Întrebat dacă s-a consultat cu cineva din exterior în ceea ce privește înființarea unei direcții care să ancheteze magistrații, așa cum a precizat procurorul general, Toader a spus: „Eu nu comentez afirmațiile. Eu am perceput și am preluat foarte multe posibile soluții din dezbaterile publice din societatea românească. Ministrul Justiției din România este ministru pentru toți românii. În urmă cu ceva timp a existat și există încă o amplă dezbatere cu privire la faptul că judecătorii sunt anchetați de procurori. Am văzut și eu declarațiile procurorului general. Dânsul poate să vă spună în concret prin ce și de ce DNA rămâne fără obiect de activitate dacă nu mai anchetează magistrații pentru că nici eu nu cred că obiectul de activitate a DNA constă în anchetarea exlcusivă a magistraților”. 

Lazăr: Nu este necesară o „dramatizare”.

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat, miercuri, că în domeniul justiției „există cultura dezbaterii publice fără a exista jigniri”, motiv pentru care toată lumea ar trebui să își păstreze calmul și să nu incite, subliniind că nu este necesară o „dramatizare”.

Lazăr a făcut această precizare înainte de începerea ședinței de plen a CSM, în contextul în care ministrul Justiției a spus, miercuri dimineața, că „în România, libertatea de exprimare e o valoare fundamentală. Știți sitagma potrivit căreia unii spun ce știu, alții știu ce spun”, făcând referire la procurorul general.

„V-aș ruga să nu dramatizăm o dezbatere publică. Vă rog sa observați că în justiție există cultura dezbaterii publice fără să se jignească nimeni pe nimeni și prin urmare, noi ar trebui să ne păstrăm calmul și să nu incităm. Cred ca nimeni nu trebuie să incite o dezbatere care este o dezbatere de idei și care este caracterizată prin cultură și prin seriozitate. Nu există nicio altă remarcă”, a spus Lazăr, înainte de începerea primei ședințe de plen a CSM, de după vacanță.

Vicepreședitele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Cristian Ban, a declarat, tot miercuri, că nu există o dispută între procurori și ministrul Tudorel Toader pe tema modificărilor la legile justiției, ci este vorba despre „un schimb de idei”.

„Nu există nicio dispută, nu știu să existe. Este un cuvânt dur dispută. Este un schimb de idei”, a spus, miercuri, Cristian Ban.

Referitor la faptul că ministrul Justiției a transmis doar o prezentare Power Point cu propunerile de modificare a legilor justiției și nu le-a lansat în dezbatere publică pe site-ul instituției, Ban a spus că nu își amintește să existe un precedent în acest caz.

„În actualul CSM cu siguranță, nu (a mai existat o situație similară- n.red.). Nu îmi amintesc în trecut. E o dezbatere publică probabil înainte de avizare. Noi așteptăm pentru avizare conform legii.(…) Nu fac niciun fel de comentariu referitor la declarațiile că procurorii nu fac legi”, a mai explicat sursa citată.