Medic chirurg, despre infecțiile nosocomiale: „Nimeni nu verifică în România și nimănui nu îi pasă”

Publicat: 22 10. 2022, 16:00
Actualizat: 22 10. 2022, 16:11
Sursă Foto - ProvidentaMedical

Infecțiile nosocomiale care pun viața în pericol sau chiar omoară pacienții în spitale reprezintă o problemă în continuare, în România, însă nu se face nimic în privința aceasta.

Infecțiile nosocomiale care curmă vieți în spitalele românești sunt mult mai răspândite decât spun datele oficiale.

Conform statisticii oficiale, în spitalele din România 2% dintre pacienți pleacă acasă cu o infecție intraspitalicească, iar cifra este de patru ori mai mică decât media europeană.

De asemenea, aceste infecții nu se raportează.

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila, admitea de curând că datele reale sunt mult mai mari.

Medicul chirurg Mihail Pautov, cu o prezență activă și apreciată în mediul online, atrage atenția într-o postare pe pagina sa de Facebook asupra faptului că nu există protocoale de prevenție și eradicare a nosocomialelor.

Mai mult, în spitalele publice nu se respectă aproape nicio regulă de prevenție.

Peste toate, tot România este țara în care nu s-au mai construit spitale de 30 ani, deși în statele care acordă atenția cuvenită sănătății populației metoda radicală folosită pentru a scăpa de infecțiile intraspitalicești este dărâmarea și reconstruirea spitalelor.

„Lucrurile sunt simple, sănătatea costă bani”

„Până de curând România avea cel mai mic număr raportat de cazuri de infecții nosocomiale, eram campioni. De ce? Pentru că nimeni nu verifică și nimănui nu-i pasă, cât am lucrat eu în cele două spitale de stat în care am lucrat, în 90% dintre cazuri nu se cerea raportarea nosocomialei, chiar dacă ea există”, a scris medicul.

Dr. Mihail Pautov mai susține că, în timp ce în alte state se dărâmă clădirile vechi, în România, țara cu cel mai mic număr de spitale noi construite, ne batem pentru cel mai mic buget alocat sănătății.

„Chiar dacă există protocoale de prevenție și eradicare a nosocomialelor, singura metodă radicală folosită de statele cu bani este dărâmarea și reconstruirea din temelii a spitalului; în România asta este utopic; avem cel mai mic număr de spitale noi construite în ultimii 30 de ani, avem cei mai puțini medici pe cap de locuitor; ne batem cu bulgarii pentru cel mai mic buget alocat sănătății din Europa; lucrurile sunt simple: sănătatea costă BANI și până aceștia nu vor fi alocați ea va rămâne în paragina de acum”, a scris medicul Pautov.