Medic: Până când marea parte a populației nu va înțelege importanța respectării regulilor, este foarte dificil să recăpătăm controlul asupra pandemiei chiar și cu restricții

Publicat: 19 10. 2020, 15:08
Actualizat: 06 04. 2021, 15:35
8 ȘTIRI DE LA ORA 8. Medicul Radu Țincu: „Testarea este deficitară! Nu am reușit să ajungem la cele 50.000 de teste pe zi”

Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca din Capitală, a atras atenția asupra faptului că este nevoie ca marea parte a populației să înțeleagă importanța măsurilor de protecție, în contextul situației epidemiologice în care ne aflăm. Rata de pozitivare din ultimele 24 de ore de 30% este enormă, a precizat medicul: „Nici nu vreau să mă gândesc cum o să arate cifrele din zilele următoare dacă se va menține acest raport de pozitivare”, a declarat acesta. 

„Întotdeauna într-o criză și cu atât mai mult într-o criză sanitară, care are în față un sistem de sănătate cu anumite particularități, așa cum este sistemul sanitar al României, va trebui să luăm niște măsuri. Măsuri care, sigur, ele sunt nepopulare, de multe ori populația n-o să fie încântată de aplicarea unor restricții, însă trebuie să înțelegem faptul că măsurile din momentul în care se implementează este nevoie de o perioadă de timp ca ele să își arate și efectele”.

Medicul a amintit că încă există persoane care ironizează pandemia.

Radu Țincu: Indicele de pozitivare, este enorm, undeva la peste 30% în acest moment. Nici nu vreau să mă gândesc cum o să arate cifrele din zilele următoare

„Din păcate, așa este. Oricât de multe măsuri ar fi impuse de către autorități avem nevoie de suportul populației. Până când marea parte a populației nu va înțelege importanța respectării acestor măsuri, este foarte dificil chiar și cu anumite reguli restrictive să putem să recăpătăm controlul asupra acestei pandemii. Indicele de pozitivare, este enorm, undeva la peste 30% în acest moment. Nici nu vreau să mă gândesc cum o să arate cifrele din zilele următoare dacă se va menține acest raport de pozitivare, însă partea cea mai problematică este presiunea din ce în ce mai mare pe unele zone ale țării, așa cum este și Bucureștiul. Bucureștiul este în acest moment cu capacitatea de mult depășită, foarte greu se realizează aceste transferuri, iar în acest moment cred că prioritatea absolută este creșterea capacității secțiilor de Terapie Intensivă pentru spitalele suport. Trebuie să privim, totuși, și cu oarecare realism situația”, a declarat medicul la B1.

Medicul a vorbit și despre situația pacienților de la secțiile de Teraăie Intensivă.

Avem undeva la 750 de pacienți în Terapie Intensivă, dintre aceștia nu sunt toți intubați. Avem cred că undeva peste 200 de pacienți intubați. Dacă ne uităm la capacitatea totală de Terapie Intensivă din România, vedem că există disponibilitate. Este momentul deciziilor de transfer a infrastructurii din anumite zone ale țării către zonele puternic afectate de pandemie, astfel încât cu această infrastructură transferată să se poată realiza creșterea capacității pe secțiile de Terapie Intensivă în spitalele suport COVID”, a declarat medicul.