Medic român, despre certificatul verde la restaurant: „Eu, client, de ce nu pot să verific dacă bucătarul şi ospătarul sunt vaccinaţi?”

Publicat: 02 10. 2021, 17:57
Sursă Foto: Shutterstock - Ilustrativ

Medicul Sorin Bivolaru, pneumolog în cadrul Spitalului Militar din Galaţi, susţine că în localităţile aflate în scenariul roşu nu doar clienţii restaurantelor ar trebui să prezinte certificatul verde, ci şi personalul localului, de la ospătar până la bucătar. „Ce garanţie am că personalul care lucrează în restaurant e vaccinat?”, se întreabă dr. Bivolaru.

„Sunt zone roşii în care intrarea la restaurant se face deja în baza certificatului de vaccinare. Scoţi certificatul îl prezinţi, iar omul de la intrare îl scanează şi hop are toate datele despre tine. Nu tu GDPR, nu tu nimic. Pot înţelege chestia asta, dar eu client, ce garanţie am că personalul care lucrează în restaurant e vaccinat?!

Eu client, de ce nu pot să verific dacă bucătarul şi ospătarul sunt vaccinaţi? Ei de ce să obţină date mele înscrise în certificatul de vaccinare, iar eu să nu am această posibilitate?”, se întreabă medicul pneumolog Sorin Bivolaru, într-o postare distribuită pe pagina sa de r.

În localităţile unde rata de infectare depăşeşte 3 la mia de locuitori este obligatoriu certificatul verde care atestă vaccinarea, testarea sau trecerea prin boală în ultimele 180 zile la intrarea în restaurante, baruri, cluburi, săli de conferinţe, spectacole, teatru, săli de jocuri de noroc, săli de sport şi cinematografe.