Medicii din Târgu Mureș au realizat transplant în premieră națională

Publicat: 02 08. 2013, 15:46
Actualizat: 18 05. 2015, 18:02

Medicii de la Clinica de Hematologie și Transplant Medular din Târgu Mureș au realizat, ieri, un transplant în premieră în țară: grefă pentru refacerea sistemului hematopoietic și imunitar al organismului.

Anunțul a fost făcut de șefului unității sanitare, prof. dr. Benedek Istvan, potrivit căruia grefa a fost transplantată de la un tânăr polonez la unul român, cu grupe sanguine diferite. Operația a fost posibilă cu ajutorul Registrului European de Transplant.

„Astăzi a fost o premieră națională, care constă în faptul că în sfârșit am ajuns ca din Registrul European de Transplant am reușit să aducem o grefă – deci mai mult decât celule stem, acele celule mezenchimale necesare pentru a reface sistemul hematopoietic și imunitar al organismului”, a declarat Benedek Istvan.

Pacientul român care a beneficiat de tratamentul în premieră este un tânăr de 19 ani din județul Harghita, care a fost diagnosticat cu aplazie medulară severă după ce, în urma unei extracții dentare, a sângerat mult timp.

În ceea ce privește donatorul, medicul a precizat că „este un lucru absolut deosebit că din Polonia găsim ajutor, unde se recoltează de la un donator măduvă. Nu este nedureros, trei zile probabil o să aibă dureri pentru că se ia din creastă, se face puncționarea crestei. Este bolnavul în anestezie generală, deci nu este o simplă recoltare de sânge”.

Potrivit doctorului Benedek Istvan, la Clinica de Hematologie și Transplant Medular din Târgu Mureș au fost realizate, începând din 2001, peste 320 de transplanturi.