Medicul Adriana Pistol, INSP: „Tulpina britanică e cam peste tot. Interesul devine mare pentru celelalte”

Publicat: 23 02. 2021, 15:46
Actualizat: 06 04. 2021, 15:01
Sursă Foto: Mediafax

Potrivit medicului Adriana Pistol, director al CNSCBT din INSP, interesul pentru a depista noua tulpină britanică nu mai este așa mare, deoarece oamenii de știință și cadrele medicale au realizat că aceasta „este cam peste tot”. Totuși, medicul spune că se desfășoară activități de secvențiere pentru celelalte noi tulpini.

„Nu am nevoie de mai multe dovezi, este clar că este intrată în circulație”

„Dacă mă întrebați pe mine, din punct de vedere epidemiologic, eu nu mai am niciun dubiu și aș putea să spun că nici foarte mare interes să mai văd tulpini britanice, pentru că m-am lămurit că ele există cam peste tot. Nu am nevoie de mai multe dovezi, este clar că este intrată în circulație. În schimb, interesul devine din ce în ce mai mare pentru tulpinile celelelalte, sud-africană, braziliană. Or, aici este ceva mai ușor să obținem niște informații, nu chiar toată luemea se duce în Africa de Sud sau în Brazilia. (…) Obiectivul, dincolo de depistarea tulpinii britanice, care aș putea să spun că este deja realizat, de acum încolo trebuie să ne orientăm și către celelalte tulpini”, a explicat doctorul Adriana Pistol.

Potrivit Adrianei Pistol, INSP are un set clar de criterii epidemiologice, care cuprinde călătoriile în anumite zone, ori legătura cu o persoană care a călătorit în țările pe teritoriul cărora s-au răspândit aceste noi tulpini.

„Noi avem un set de criterii epidemiologice, care în mod evident înseamnă călătorii în zonă, legătură cu o persoană care a călătorit în zonă, dar nu numai acestea, ne referim inclusiv la persoane care au, de exemplu, chiar și după vaccinare, ne gândim să secvențiem aceste tupini care vor fi identificate pentru că ne dorim cu toții să și demonstrăm că există sau nu există eficacitatea vaccinului și asupra tulpinilor cu mutații. Această recomandare noi am adresat-o și către Ministerul Sănătății, au avut loc niște discuții, la care și eu am participat, vor fi trecute în metodologia noastră de supraveghere aceste criterii”, a mai spus Adriana Pistol.

Prelevarea probelor, însoțite de un set de întrebări

Medicul mai spune că atunci când se pregătește să ia o probă de la un pacient asimptomatic, are pregătit un set minim de întrebări, care o ajută să trimită unde trebuie analiza.

„Asta e ceea ce preconizăm ca și tactică și strategie. Mai clar spus, în momentul în care am un pacient în fața mea și mă pregătesc să îi iau o probă și este simptomatic ar trebui să existe un set minim de întrebări care să mă facă să trimit acea probă către un laborator care are această capacitate să facă și secvențiere în situația în care constată la primul test PCR pe care îl face că există o suspiciune de tulpină posibil mutantă”, a mai spus directorul CNSCBT.