Medicul Mahler, despre noile probleme ale Institutului Marius Nasta: Expiră contractele a 30 de cadre medicale. Pacienții necesită o perioadă ușor mai lungă de spitalizare

Publicat: 15 09. 2020, 16:08
Actualizat: 06 04. 2021, 15:53
8 ȘTIRI DE LA ORA 8. Managerul Institutului Marius Nasta, avertisment dur: „Secția de ATI este plină, cazurile au vârste variate”

Managerul spitalului „Marius Nasta” avertizează asupra faptului că a observat că din ce în ce mai frecvent pacienții de Covid necesită asistență la terapie intensive, iar ameliorarea simptomatologiei se face foarte lent. Mai mult, o altă problemă întâmpinată la institut este întreruperea perioadei de contractare pe perioadă determinată a personalului.

Beatrice Mahler a făcut o radiografie a institulutului pe care îl conduce. Pacienții necesită o perioadă mai lungă de spitalizare, spune medicul.

„Acestă formă de afectare severă o regăsim tot mai frecvent la pacienții internați, sunt pacienți cu forme grave care de foarte multe ori necesită asistență la terapie intensive și cu forme de boală care evoluează extreme de lent. Ameliorarea simptiomatologiei se face lent. Lucrurile nu merg spre bine atât de repede. Pacienții necesită o perioadă ușor mai lungă de spitalizare și o perioadă mai lungă de adiminstrare a terapiei cu oxigen, la formele de boală chiar moderate. Acesta este un lucru îngrijorător”, a declarat medicul Beatrice Mahler pentru Digi24.

Totuși, o parte bună a situației actuale a crizei coronavirusului în România este că nu s-au mai înregistrat explozii de noi cazuri de îmbolnăviri, spune medicul.

„Legat de viitor, e mulțumitor în acest moment faptul că cifrele nu arată o explozie a numărului de cazuri. Suntem într-o zonă de platou de ceva timp și depinde de noi să menținem acest nivel.

„În perioada stării de urgență am făcut contracte pe șase luni, așa că, în acest moment, aceste contracte expiră”

În ceea ce privește cadrele medicale, acestea nu au voie să lase garda jos, însă există o problemă referitoare la exipirarea contractelor pe perioadă determinate a 30 de persoane.

„Pregătirea este continuă, este permanent, nu avem voie să lăsăm garda jos nici măcar o zi. Problema de acum legată de personal este întreruperea perioadei de contractare pe perioadă determinată. În perioada stării de urgență am făcut contracte pe șase luni, așa că, în acest moment, aceste contracte expiră pentru 30 de persoane.

Legea permite și am scos posturile, sunt publicate pe site-ul institutului pentru o perioadă determinată din nou, dar perioada de angajare este de o lună, cu posibilitatea de prelungire pe perioada stării de alertă.

Aceste posturi nu sunt deloc atractive atât timp cât închei contracte pentru o lună”, a explicat Beatrice Mahler.