Medicul Valentin Calu, la o săptămână după accidentul aviatic din munții Apuseni: „M-am născut pentru a doua oară”

Publicat: 28 01. 2014, 17:55
Actualizat: 29 07. 2014, 20:00

Medicul Valentin Calu, de la Spitalul Elias, din București, rănit în accidentul aviatic din Apuseni, rămâne internat la Spitalul de Urgență Cluj. Acesta a ținut astăzi să le mulțumească, plublic, medicilor care îl îngrijesc, moților care l-au găsit, medicilor de la SMURD și lui Dumnezeu.

La câteva ore de la vizita Mitropolitul Clujului, IPS Andrei, medicul Valentin Calu, unul dintre supraviețuitorii acidentului aviatic din Munții Apuseni, a oferit câteva informații despre starea lui de sănătate la o săptămână de la incident, în cadrul unei conferințe de presă.

Acesta a ținut să le mulțumească medicilor de la Spitalul de Urgență Cluj pentru felul în care l-au îngrijit, moților care l-au găsit, medicilor de la SMURD și lui Dumnezeu, pentru faptul că este în viață. „M-am născut a doua oară. Am o a doua zi de naștere: 20 ianuarie. M-am născut în Țara Moților. Trebuie să îmi iau și un nume de moț”, a mărturisit medicul.

Acesta a spus că se simte din ce în ce mai bine, dar momentul externării sale va fi decis de medicii care l-au îngrijit. El a spus că după acest accident va aprecia mai mult lucrurile simple. „Tragi, alergi și nu prea rămâi cu nimic. În viitor voi aprecia mai mult lucrurile simple. Rănile pe care le-am suferit în urma accidentului sunt reversibile și tratabile. Voi reveni imediat ce este posibil la spital și îmi voi relua activitatea de chirurg. Aș dori să le mulțumesc pe această cale medicilor care m-au tratat într-un mod exemplar. Sunt absolut minunați medicii de aici”, a spus medicul.

Dr. Valentin Calu spune că este recunoscător celor trei moți care l-au găsit atât pe el, cât și pe restul persoanelor, victime și ele ale accidentului aviatic. „Respect pentru acei oameni. Nu pot să descriu ce am simțit în momentul în care am văzut cele trei lanterne. Ne-au dat hainele de pe ei, ne-au cărat în brațe ca pe propriii lor copii. Asta este România adevărată”, a mai spus acesta.

Dr. Calu a spus că nu își aduce aminte prea multe lucruri care s-au petrecut imediat după producerea accidentului aviatic. „M-am lovit la cap. Doctorul Ianceu (nr. dr. Sorin Ianceu – Spitalul Municipal din Beiuș, județul Bihor) mi-a spus că m-a împins din avion, pentru că îmi pierdusem starea de conștiență. Nu îmi aduc aminte. Când mi-am revenit am sunat-o imediat pe Dana Safta (nr. managerul spitalului unde lucrează dr. Valentin Calu) și i-am spus de accident. Apoi, am fost sunat de multe persoane, iar bateria telefonului mi s-a descărcat”, a menționat medicul.

Acesta a spus că se simte norocos că a supraviețuit unui asemenea accident afirmând că „Dumnezeu mi-a dat o nouă șansă”. Mai mult, a mulțumit celor de la SMURD afirmând că tavanul ambulanțelor ar trebui vopsit în roz pentru speranța pe care o dau pacienților.

Luni, 20 ianuarie, o aeronavă de tip BN2 pilotată de Adrian Iovan s-a prăbușit în Munții Apuseni. La bordul aeronavei se aflau 7 persoane: 2 membrii ai echipajului de zbor – Adrian Iovan și Răzvan Petrescu, 4 cadre medicale – dr. Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, dr. Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sf. Maria” și Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuș, județul Bihor și o studentă – Aura Ion.

Aceștia aveau misiunea de a ajunge la Spitalul Județean Oradea pentru a preleva un ficat de la o femeie aflată în moarte cerebrală. Din păcate, echipa de medici nu a mai ajuns. Avionul care îi transporta la destinație s-a prăbușit, iar în urma accidentului două persoane și-au pierdut viața.