Membri ai clanului Caran, Duduianu și Rinu, trimiși în judecată pentru cămătărie, șantaj și tâlhărie

Publicat: 06 09. 2013, 21:03
Actualizat: 06 09. 2013, 22:13

Doisprezece membri ai clanurilor Caran, Duduianu și Rinu au fost trimiși în judecată, vineri, de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București pentru cămătărie, spălare de bani, șantaj, tâlhărie și deținere fără drept a unei arme neletale supuse autorizării.

Procurorii Parchetului Capitalei i-au trimis în judecată pe Constantin Răducanu, zis „Costel al lui Caran”, Gheorghe Stan, zis „Bulgaru”, Nicolae Duduianu, zis „Caleea”, Emil Răducanu, zis „Emil al lui Caran”, Nicolae Constantin, zis „Aramis”, și Valentin Duduianu, zis „Beadim”.

Alături de aceștia au fost trimiși în fața instanței și Daniel Duduianu, zis „Edison”, Marius Gheorghe, zis „Marius al lui Rinu”, Aurel Răducanu, zis „Aurel al lui Caran”, Traian Simion,zis „Udi”, Sofian Văduva, zis „Denom”, și Elena Constantin, zisă „Vipera”.

Dosarul va fi judecat de Tribunalul București.

Potrivit rechizitoriului, în perioada 2012- 2013 inculpații au acordat împrumuturi bănești, la care au perceput dobânzi, practicanților de jocuri de noroc din mai multe cazinouri situate în incinta hotelurilor de lux din București.

„În cazul în care debitorii nu au restituit la termenul convenit suma împrumutată și dobânda impusă sau nu au plătit-o în întregime, inculpații au exercitat presiuni asupra acestora pentru a-i determina să își achite datoriile. Dacă aceste presiuni nu au avut rezultatul urmărit, inculpații au apelat la amenințări cu acte de violență sau chiar la acte de violență pentru a intra în posesia banilor care li se datorau”, potrivit procurorilor.

Anchetatorii mai susțin că, în unele cazuri, pentru a-și recupera banii împrumutați, inculpații și-au urmărit victimele în locurile pe care acestea le frecventau.

„Actele de violență sau de amenințare au fost săvârșite nu numai pentru recuperarea unor datorii, ci și pentru obținerea în mod injust a altor foloase, inculpații impunând persoanelor vătămate datorii fictive și cerându-le, în modalitatea indicată anterior, să le remită lor sau unor terțe persoane diverse sume de bani sau alte avantaje”, mai arată procurorii Parchetului Capitalei.

Unii dintre membrii celor trei clanuri ar fi câștigat sume importante de bani din cămătărie, care le-ar fi permis să își asigure un stil de viață luxos, aceștia circulând cu autoturisme scumpe și investind sume importante în proprietăți imobiliare.

„În unele situații a fost disimulată restituirea banilor dați cu camătă prin încheierea pe numele altor persoane a unor contracte de vânzare-cumpărare privind imobile, în fapt bunul fiind transmis de către cel cămătărit în contul datoriilor acumulate față de inculpați”, se arată în rechizitoriu.

Conform actului de sesizare al instanței, unii dintre inculpați au deținut fără drept arme la adresele de domiciliu.

În timpul urmăririi penale, procurorii au pus sechestru asigurator și poprire pe mai multe bunuri imobile și mobile aparținând membrilor celor trei clanuri.