Membrii comisiei de anchetă a alegerilor se plâng lui Toader după ce Kovesi le-a trimis cea de-a patra schisoare: Vorbim despre un principiu

Publicat: 15 11. 2017, 10:53

„Nu este vorba despre comisia noastră de anchetă, ci vorbim despre un principiu, despre autoritatea și suveranitatea Parlamentului și despre faptul că avem o decizie CCR fără echivoc. Legea spune că ministrul Justiției exercită controlul ierarhic asupra procurorilor. Totodată avem în legea 303 articolul 99 litera ș, care vorbește despre nerespectarea deciziilor CCR și a hotărârilor ICCJ, pe asta se va baza adresa noastră către ministrul Justiției. Așa cum spune și CCR noi nu putem nici să stabilim sancțiuni, ci doar să expunem o situație de fapt, decizia finală îi aparține ministrului Justiției”, a declarat președintele Comisiei pentru ancheta alegerilor prezidențiale din 2009, deputatul PSD Oana Florea.

Comisia de anchetă îi va comunica ministrului Justiției că șefa DNA Laura Codruța Kovesi a refuzat în repetate rânduri să se prezinte la audieri și îi va cere să procedeze în consecință.

„O să fie o scrisoare tehnică, argumentată juridic (…), expunând faptul că doamna procuror șef a fost invitată de mai multe ori, nu a venit și îl rugăm să decidă în consecință având în vedere circumstanțele”, a precizat Oana Florea.

Propunerea social-democratului Liviu Pleșoianu de a transmite o scrisoare ministrului Justiției a fost adoptată în comisie cu șase voturi „pentru” și două „împotrivă”.

„Ministrul Justiției este obligat să aibă o poziție în ceea ce privește faptul că doamna Kovesi, care nu este o instituție, dar este cea care conduce o instituție foarte importantă în România, încalcă, nu respectă deciziile Curții Constituționale a României. (…)Propunerea mea este să-l sesizăm pe ministrul Justiției în ideea de a avea o reacție și de a lua o dcizie în ceea ce o proivește pe doamna Kovesi având în vedere că aceasta a nesocotit decizia Curții Constituționale”, a spus Pleșoianu.

Deputatul USR Ion Stelian a afirmat în cadrul comisiei că Laura Codruța Kovesi „nu poate fi adusă cu forța”.

„Instituția Laura Codruța Kovesi, pentru că înțelegem că este instituție din moment ce s-a pronunțat Curtea Constituțională la modul personal, poate fi adusă cu forța, indiferent că ne place sau nu ne place. S-au depus diferite răspunsuri pe care le putem avea în vedere, colaborarea poate fi făcută și în scris. Diferența dintre a aduce fizic o persoană în fața acestei comisii și a avea un punct de vedere scris nu este alta decât de imagine. Este o chestiune de a pune presiune și de a umili un magistrat în sensul în care să fie adus cu forța în fața acestei comisii. Chiar dacă ar veni nu ar putea să declare altceva decât dorește și consideră că trebuie să declare”, a spus Stelian.