Mesajul lui Iohannis pentru diaspora din Roma: Există un proiect pentru votul prin corespondență, îi urmăresc evoluția

Publicat: 27 04. 2015, 22:52
Actualizat: 28 04. 2015, 08:58

This browser does not support the video element.

Șeful statului a ținut să le transmită românilor din Italia un mesaj privind votul pentru diaspora.

Klaus Iohannis a afirmat în discursul susținut în fața celor aproximativ 500 de români veniți să îl vadă pe șeful statului, că a avut săptămâna trecută o nouă rundă de consultări cu partidele politice.

„Constatam atunci că deja această practică a intrat în normalitate. Foarte bine. Să nu uităm însă că până de curând România trăia în logica unui conflict permanent și epuizant, între oameni și între instituții. E bine din când în când să ne amintim de unde am plecat, pentru ca astfel să apreciem ce am reușit. Și mereu să avem în vedere unde vrem să ajungem, pentru ca astfel să știm ce nu am reușit încă și ce este de făcut mai departe”, a spus Iohannis.

El a precizat că un aspect pentru care s-a bucurat a fost să constate că toate partidele s-au angajat public că vor începe în cel mai scurt timp, probabil chiar săptămâna aceasta, potrivit lui Iohannis, dezbaterea cu privire la legislația care asigură dreptul de vot al românilor din afara granițelor.

„Există în acest moment un proiect privind votul prin corespondență. Este rolul Parlamentului să discute și adopte o soluție, oricare ar fi aceasta. Este rolul meu să aduc în dezbaterea publică acest subiect și să-i urmăresc evoluția. Și așa voi face”, a anunțat președintele, adăugând că, în opinia sa, „avem nevoie de o asemenea lege care privește votul românilor din diasporă.

„Nu doar pentru că am promis – și toată lumea a promis. Deși acest lucru în sine ar fi un argument suficient. Ci și pentru că realitatea o impune. Pentru că este democratic și principial ca statul român să se asigure că fiecare cetățean își poate exercita dreptul fundamental la vot și să ofere suficiente opțiuni pentru asta”, a adăugat Klaus Iohannis.

Șeful statului a ținut să răspundă celor care au exprimat temeri despre cum s-ar putea desfășura votul prin corespondență sau cel electronic, dacă este suficient de sigur și ce ar putea să îl afecteze.

„Sunt preocupări legitime, le înțeleg, mai ales că este prima dată când vom avea un altfel de proces de vot. Specialiștii vor da răspunsurile tehnice și vor veni cu soluții. Dar eu aș vrea să vă dau un răspuns de principiu. Să renunțăm la premisa neîncrederii – a cetățenilor în autorități, a autorităților în cetățeni, a instituțiilor în propria capacitate de a pregăti și organiza un asemenea vot. Și să pornim de la obiectivul că și unii și alții ne dorim un vot în străinătate funcțional”, a arătat președintele Klaus Iohannis.

El a mai spus că românii din străinătate au arătat întregii lumi că sunt un exemplu de implicare civică și participare, că sunt informați și știu foarte bine ce își doresc, că înțeleg și prețuiesc puterea pe care un singur vot o poate avea în democrație. „Și, dincolo de orice reguli și proceduri, acest lucru face un vot sigur și pe deplin asumat de cel care-l exprimă”, a mai spus șeful statului, în discursul său.