Metodă incredibilă: Mai mulți șoareci paralizați au putut merge din nou după un tratament aplicat de cercetătorii germani

Publicat: 21 01. 2021, 22:03
Sursă FOTO: Shutterstock

Cercetătorii germani au reușit să îi facă pe șoareci paralizați după leziuni ale măduvei spinării să meargă din nou, restabilind o legătură neuronală considerată până acum ireparabilă la mamifere prin utilizarea unei proteine injectate în creier.

Leziunile măduvei spinării la om, adesea cauzate de accidente sportive sau de circulație, îi lasă paralizați, deoarece nu toate fibrele nervoase care transportă informații între mușchi și creier sunt capabile să crească înapoi.

Dar cercetătorii de la Universitatea Ruhr Bochum au reușit să stimuleze celulele nervoase ale șoarecilor paralizați să se regenereze folosind o proteină special concepută.

Tratamentul incredibil care ar putea fi aplicat și la oameni peste ani de zile

„Lucrul special al studiului nostru este că proteina nu este utilizată doar pentru a stimula acele celule nervoase care o produc singure, ci și că este transportată și mai departe (prin creier). În acest fel, cu o intervenție relativ mică, stimulăm un număr foarte mare de nervi să se regenereze și acesta este în cele din urmă motivul pentru care șoarecii pot merge din nou”, a declarat șeful echipei Dietmar Fischer pentru Reuters într-un interviu.

Rozătoarele paralizate care au primit tratamentul au început să meargă după două-trei săptămâni, a mai precizat specialistul.

Tratamentul implică injectarea purtătorilor de informații genetice în creier pentru a produce proteina, numită hiper-interleukină-6, potrivit site-ului universității.

Echipa investighează dacă tratamentul poate fi îmbunătățit.

„De asemenea, trebuie să vedem dacă metoda noastră funcționează la mamifere mai mari. Ne-am gândi la porci, câini sau primate, de exemplu. Atunci, dacă funcționează acolo, ar trebui să ne asigurăm că terapia este sigură și pentru oameni. Dar asta va dura cu siguranță mulți, mulți ani”, a declarat Fischer.

Încă un studiu pe șoareci oferă speranțe omenirii

În anul 2018, o echipă de cercetători americani de la Institutul Național de Sănătate a folosit o injecție genetică pentru a reprograma celulele retinale nefuncționale și apoi le-au folosit pentru a înlocui celulele deteriorate, sensibile la lumină.

Este pentru prima dată când cercetătorii au reușit să înlocuiască celulele deteriorate ale retinei, ceea ce a dus la speranța că același proces ar putea fi aplicat, la un moment dat, pe oameni.

Studiul a demonstrat că este posibil să fie vindecate celulele sensibile la lumină, prin plasarea unei gene în celulele retiniene și prin folosirea acesteia pentru reorientarea lor.

Acest lucru a permis șoarecilor să-și recapete vederea după aproximativ șase săptămâni.