Mihalache: Îl dau în judecată pe șeful ANI, această jigodie frustrată numită Horia Georgescu

Publicat: 12 11. 2012, 15:18
Actualizat: 21 03. 2017, 00:34

Secretarul general al Guvernului, Dan Mihalache, a declarat, vineri, că îl va da în judecată pe șeful ANI, Horia Georgescu, referindu-se la acesta cu formula „această jigodie frustrată”.

El a spus că nu a avut discuții cu prim-ministrul Ponta sau cu președintele PNL, Crin Antonescu, pentru că lucrurile sunt clare, și faptic și legal, iar el nu are ce să explice.

„O să îl dau în judecată pe domnul Horia Georgescu (…) Solicit ca instituția care supervizează ANI, respectiv, CNI (…) să vadă că în aceste cazuri, și mă refer și la colegii mei, s-a comis un abuz politic incalificabil și să ia măsurile de rigoare”, a spus Mihalache.

Întrebat dacă va da în judecată ANI sau pe Horia Georgescu, Mihalache a menționat că Georgescu este șeful ANI.

El a menționat că a primit lunea trecută de la ANI o notificare, căreia îi putea răspunde în 15 zile. Georgescu a spus că aceste zile nu au trecut, iar ANI a dat comunicat și nu i-a trimis oficial lui niciun document.

„Aceste lucruri mă fac să mă întorc în justiție împotriva acestei instituții”, a spus Mihalache.

El a ținut să precizeze că Georgescu este șeful acestei instituții.

„Șeful politic al acestei instituții este această jigodie frustrată numită Horia Georgescu”, a spus Mihalache.

Agenția Națională de Integritate a constatat, în urma procedurilor de evaluare, încălcarea legislației privind regimul juridic al incompatibilităților de către Sorin Dan Mihalache, secretar general adjunct al Guvernului, informează, vineri, ANI.

În urma evaluărilor demarate la data de 31 iulie 2012, s-a constatat faptul că Sorin Dan Mihalache s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 10 mai – 8 iunie 2012, întrucât a exercitat, simultan, atât funcția de secretar general adjunct al Guvernului, cu rang de secretar de stat, cât și funcția de administrator în cadrul SC DIB MEDIA CONSULTANCY SRL, încălcând, astfel, dispozițiile art. 84), alin.1), lit. c) și alin. 2), precum și art. 86, alin. 1) din Legea 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției.

Începând cu data de 10 mai 2012, Sorin Dan Mihalache exercită funcția de secretar general adjunct al Guvernului.

În perioada 10 martie 2010 – 8 iunie 2012, Mihalache a deținut funcția de administrator în cadrul SC DIB MEDIA CONSULTANCY SRL, conform evidențelor Oficiului Național al Registrului Comerțului.

De asemenea, Sorin Dan Mihalache a continuat să exercite calitatea de administrator în cadrul societății până în luna august 2012, așa cum rezultă din documentele transmise de Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Astfel, arată ANI, au fost identificate elemente în sensul încălcării legislației privind regimul juridic al incompatibilităților, deoarece, potrivit dispozițiilor 84), alin.1), lit. c) și alin. 2) precum și art. 86, alin.1) din Legea nr. 161/2003, „funcția de membru al Guvernului este incompatibilă cu: (…) funcția de (…) administrator (…) la societățile comerciale (…). Funcția de secretar de stat, funcția de subsecretar de stat și funcțiile asimilate acestora sunt incompatibile cu exercitarea altei funcții publice de autoritate, precum și cu exercitarea funcțiilor prevăzute la alin. (1) lit. b) – i)”.

Conform prevederilor legale, persoana care exercită una dintre funcțiile publice de autoritate, respectiv cea de secretar general adjunct al Guvernului, asimilată funcției de secretar de stat, este obligată, la data depunerii jurământului sau, după caz, la data numirii în funcție, să declare faptul că nu se află în unul dintre cazurile de incompatibilitate prevăzute de lege.

Persoana față de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică, cu excepția celor electorale, pe o perioadă de trei ani.

În cazul în care persoana nu mai ocupă o funcție sau o demnitate publică la data constatării stării de incompatibilitate, interdicția de trei ani operează, potrivit legii, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, respectiv, a rămânerii definitive și irevocabile a hotărârii judecătorești de confirmare a existenței unei stări de incompatibilitate.

Persoana care face obiectul evaluării poate contesta raportul de evaluare a incompatibilității, în termen de 15 zile de la primirea acestuia, la instanța de contencios administrativ.