Mii de monede, fragmente ceramice și vârfuri de sulițe de metal ridicate după perchezițiile din Timiș

Publicat: 20 10. 2014, 20:29
Actualizat: 27 03. 2019, 04:01

Potrivit unui comunicat transmis, luni, de Inspectoratul de Poliție Timiș, în urma celor 15 percheziții care au avut loc dimineața în județele Timiș, Caraș- Severin, Prahova, Argeș, Constanța și Vrancea au fost găsite și ridicate peste 2.200 de monede și alte obiecte susceptibile a fi clasate în patrimoniul cultural, precum și un detector de metale, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„În urma perchezițiilor, polițiștii au ridicat în vederea continuării cercetărilor 2.267 de monede, mai multe fragmente ceramice, vârfuri de sulițe din metal, un topor din bronz, un detector de metale, precum și șase unități de calculator, un laptop și trei tablete”, se arată în comunicat.

Perchezițiile au vizat 11 persoane cu vârste cuprinse între 30 și 60 de ani, bănuite că, în perioada ianuarie 2013 – aprilie 2014, ar fi deținut și comercializat pe Internet piese arheologice susceptibile a fi clasate în patrimoniul cultural, care ar fi fost găsite în urma unor săpături în situri arheologice situate în județele Timiș și Caraș-Severin.

Purtătorul de cuvânt al IPJ Timiș, Ionuț Bocancea, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, că șase persoane au fost audiate în acest caz, însă niciuna dintre acestea nu a fost reținută.

„Au fost la audieri șase persoane, însă în urma audierilor nu s-a impus reținerea niciuneia dintre persoane. Vor fi cercetate în stare de libertate”, a declarat Bocancea.

Potrivit sursei citate, polițiștii nu au stabilit, deocamdată, prejudiciul în acest caz.

Potrivit unor surse judiciare, una dintre persoanele care au fost audiate este Raoul Șeptilici, muzeograf la Muzeul Banatului din Timișoara. De asemenea, în rețea ar fi implicat și un polițist din județul Vrancea.

Polițiștii continuă cercetările în acest caz, pentru infracțiuni de furt calificat, spălare de bani și constituirea unui grup infracțional organizat.

Luni dimineață, 15 percheziții au avut loc în șase județe, la persoane suspectate că se ocupau cu vânzarea unor obiecte de patrimoniu și piese arheologice.

La acțiune au participat peste o sută de polițiști.