Militarii români testează cea mai temută armă din lume! Drona care l-a ucis pe generalul iranian Qassem Soleimani este la Câmpia Turzii

Publicat: 19 02. 2020, 11:00
Actualizat: 07 04. 2021, 03:43

Modelul de dronă MQ-9 Reaper a fost folosit de armata americană și în lovitura care l-a ucis, la începutul lunii ianuarie, pe generalul iranian Qassem Soleimani. Acum, acest tip de dronă a fost adus în România și se află în baza militară de la Câmpia Turzii, acolo unde va fi testată și de soldații noștri, într-un exercițiu comun al NATO.

Din punct de vedere strategic, drona MQ-9 Reaper are un rol uriaș, fiind folosită de US Army pentru distrugerea țintelor aflate în mișcare. Numeroase raiduri aeriene împotriva teroriștilor din Irak, Siria, Afganistan și Yemen au fost efectuate cu această dronă, dotată cu rachete AGM-114 Hellfire. Totuși, în cadrul exercițiului de la Câmpia Turzii, MQ-9 Reaper va fi echipată doar pentru misiuni de recunoaştere şi supraveghere.

Adrian Zuckerman, ambasadorul SUA în România, le-a vorbit militarilor de la baza aeriană Câmpia Turzii despre importanţa parteneriatului româno-american, ținând cont de ameninţarea crescândă a Rusiei. „De când România s-a alăturat NATO, în 2004, am făcut împreună contribuţii care vor menţine această regiune în siguranţă în faţa noilor ameninţări. O astfel de contribuţie este cea care ne aduce astăzi aici, dislocarea unora dintre cele mai versatile vehicule aeriene fără pilot ale noastre, MQ-9 Reaper. Acestea au capacitatea de a monitoriza şi înţelege rapid mediul operaţional în rapidă schimbare din regiune, o regiune devenită mai volatilă ca urmare a agresiunii crescute a Rusiei în regiune: în Crimeea, în Transnistria, în Donbass şi în Marea Neagră”, a declarat Zuckerman.

Reamintim că la Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii se desfășoară în perioada ianuarie-martie 2020 exercițiul româno-american Dacian Reaper-20. Invitați sunt militarii americani din 52nd Expeditionary Operations Group Detachment 2, unitate detașată în estul Europei pe aeroportul Miroslawiec, din Polonia, și care aparține de 52nd Fighter Wing din cadrul Bazei Aeriene Spangdahlem, cu sediul în Germania.