Minimum 50% din noile mijloace de transport în comun ar putea să fie acționate electric

Publicat: 28 12. 2015, 10:38
Actualizat: 28 12. 2015, 17:36

„Autoritățile publice locale, regiile autonome și societățile comerciale aflate în subordinea unităților administrativ-teritoriale vor achiziționale mijloace de transport în comun acționate electric într-o proporție de minim 50% din necesarul de achiziții viitoare”, prevederile aplicându-se și în cazul microbuzelor și autobuzelor școlare, potrivit Legii privind promovarea transportului ecologic, depusă la Senat de șase parlamentari social-democrați și doi liberali.

Proiectul de lege extinde obligativitatea achiziționării mijloacelor de transport ecologice și asupra societăților comerciale cu capital privat care derulează transport în comun pe traseele din municipii și zonele metropolitane.

Astfel, potrivit actului normativ ”societățile comerciale cu capital privat care derulează transport în comun pe traseele din municipii și zonele metropolitane vor asigura începând cu anul 2020 un parc auto acționat electric în proporție de minim 50%”.

Proiectul de lege ar urma să producă efecte începând cu anul următor celui de intrare în vigoare a prezentei legi, dacă inițiativa legislativă va întruni sprijinul parlamentarilor.

Legea își propune să reducă poluarea în aglomerările urbane, prin diminuarea consumului de benzină și motorină, cât și să promoveze noile tehnologii în transport, potrivit expunerii de motive.

”Mijloacele de transport în comun acționate electric au o contribuție benefică asupra sustenabilității economice și ecologice a comunităților pe care le deservesc”, susțin inițiatorii.

Expunerea de motive mai arată că ”la nivelul UE circa 28% din emisiile de gaze cu efect de seră sunt datorate transporturilor și 84% dintre acestea revin transportului rutier, cu mențiunea că 10% provin din traficul urban”, iar ”transportul ecologic se referă de regulă la orice mijloc de transport ce implică diminuarea combustibilului lichid”.

Senatul este prima cameră sesizată.